IPSICC

Syriske kristne styrker Tyrkiet

Father Joaqim foran det nyrenoverede kloster i Tur Abdin nær grænsen til Syrien i det østlige Tyrkiet.
Father Joaqim foran det nyrenoverede kloster i Tur Abdin nær grænsen til Syrien i det østlige Tyrkiet.

Krigen i Syrien får mange kristne til at flygte til Østtyrkiet, hvor de modtages med glæde i en syrisk ortodoks klosterkirke. Men også socialt fører folkevandringen til fremgang.

Kristne flygtninge fra Syrien bliver modtaget med stor glæde i et syrisk kristent samfund i et øde område i Østtyrkiet.

Father Joaqim er en glad præst med en voksende menighed. Han er for nylig – efter 11 år i Holland – vendt hjem for at tjene som præst i det ortodokse samfund nær Nusaybin ved grænsen til Syrien.
En medarbejder fra BBC News mødte ham i det nyrenoverede kloster med udsigt over Mesopotamien.

Nyt liv til ’Guds Bjerg’

Father Joaqim er begejstret over de nye syriske tilflyttere:
– Gud ske lov, at vores samfund er blevet levende igen. Om søndagen er vores kirke fuld af folk fra landsbyen, siger han.
Stedet er det oprindelige hjemsted for de syriske kristne og kaldes Tur Abdin, syrisk for ”Guds tjeneres Bjerg”.
– Tidligere var der 80 levende klostre her. Det første blev grundlagt af Mor Augen eller Sankt Eugene. Han levede i det fjerde århundrede og var en perlefisker fra Det Røde Hav. Det var ham, der underviste os i den egyptiske klostertradition, fortæller Father Joaqim.
I årenes løb har der været mange forfølgelser fra andre trossamfund foruden mongoler og tyrkere. Derfor blev munkenes antal reduceret til en håndfuld, og de havde svært ved at holde klostrene i gang.

Kristne bringer velstand

Da Father Joaqim for to år siden kom tilbage fra Holland, måtte han selv bede myndighederne om tilladelse til at genåbne klosteret. Herefter enedes klosteret og myndighederne om at dele udgifterne til vejbyggeri og strømforsyning til området.
Velviljen fra myndighedernes side skyldtes dog i første omgang pres fra EU:
– Vi blev inviteret tilbage helt officielt, men politikerne er også klar over, at det er godt at have os her. Nogle af de rige medlemmer af vores samfund vender nu tilbage for at investere her, siger præsten.
Den tyrkiske regering har også investeret meget i området gennem det sidste årti. Man har bygget hydro-elektriske dæmninger ved floderne Tigris og Eufrat og dermed hjulpet både landbrug og industri i området. Det kommer selv kurderne til gode.

Konfliktløsning

Father Joaqim fortæller om konflikter med kurdiske naboer, som handler om retten til området. Men også på det punkt er han fortrøstningsfuld:
– Vores lokale parlamentsmedlem er nu en kristen fra vores samfund, og han repræsenterer det kurdiske parti, så vi kan måske få løst vore konflikter, mener han.

Familien genforenes

– Vi ønsker at se vores brødre komme tilbage fra Syrien. De fleste af dem flygtede under Første Verdenskrig. De har altid været en del af vor gamle syriske sprog og kultur, og mange af deres familier bor her i vores landsby. De hjælper vores kirke – og vores fodboldhold, smiler Father Joaqim.
Samfundet er vokset fra 80 til 150 familier. En fabrik med syriske ansatte fremstiller vin fra syriske druer, som sælges i de bedre hoteller i byerne Mardin og Midyat.
I Midyat ligger en veludstyret flygtningelejr for syriske kristne. Den blev doneret af en syrisk forretningsmand, som håber, at mange syriske kristne vil slå sig ned på stedet sammen med deres familier.
– Gud ske tak for dem, slutter Father Joaqim.