Fred i vor tid? – iransk udspil til Vesten

Nyt fra Israel-forsideDet blev sagt i München for 74 år siden – fred i vor tid – da Neville Chamberlain  opgjorde, at Vesten havde opnået en aftale med Nazi-Tyskland om, at freden var ved at blive ringet ind ved en aftale mellem parterne om at nedgrave stridsøksen.

Forskellen mellem dengang og nu er, at Vesten var naiv og troede, at fredsklokkerne havde en seriøs klang. Men ordene var hule. Idag er det måske, forhåbentlig, anderledes. Aktørerne er andre. Mere påpasselige. Mindre naive..

 

Når Irans nye præsident, Hassan Rohani,  forud for sin tale i FN siger, at Den kolde Krigs mentalitet fører til tab for alle, og at Vestens ledere må gribe chancen nu for at fremme drøftelser mellem den syriske regering og opposition, så er det seriøs tale, der ikke må afvises på forhånd.

 

I en meningsartikel i bladet “Washington Post” skriver Rohani, at verdens lande nu efterstræber et “vind-vind”-resultat i stedet for at bruge brutal magt til at bekæmpe terrorisme, ekstremisme, cyber-forbrydelser og andre udfordringer.

– Blodfejdernes tidsalder er forbi, skriver han. Verdenslederne forventes at ville føre an i denne trussel mod muligheder.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Rohanis artikel er hans sidste signal om, at han agter at opfølge en optøning i forbindelserne med USA og andre vestlige lande, som mener, at USA og andre vestlige nationer mener, at Iran udvikler  atomvåben og har påtvunget økonomiske sanktioner, der skader Irans økonomi.

 

Statsminister Benyamin Netanyahu har i en udtalelse fremsat igår hentillet til verden om ikke at lade sig narre af Rouhanis “charmeoffensiv” og smil på tærsklen til hans tale i FN – og henstillet til, at Irans nye statsoverhoved tager konkrete skridt til at afvikle Teherans atomprogram.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Hurtige skift

De hurtige skift  i Mellemøst-spillet er nu kommet til udtryk ved en udtalelse af præsident Vladimir Putin om, at Syriens kemiske våbenlagre er bygget op som reaktion på Israels påståede atomvåbenprogram, og at dette gør Israel til et mål.

– Efter de syriske kemiske våben, er Israels atomvåben “på listen”, sagde Putin i en tale til Valdai Internationale Diskussions Klubben, Novgorod Region”, nord for Moskva.    

                      


Artiklen fortsætter efter annoncen: