KRIS bag incestdokumentar

Foreningen KRIS går med dokumentarfilmen ”Den tavse smerte” helt tæt på ofre for incest.

Den Tavse Smerte er den første danske dokumentarfilm om, hvad det gør ved et menneske at blive seksuelt misbrugt som barn, og hvilke følger det har år efter.

Bag filmen står KRIS (Kristen terapi & Rådgivning for Incestofre og Seksuelt misbrugte), som sammen med Folkekirkens TV har produceret den ærlige dokumentar.
I filmen medvirker en mand og tre kvinder, der alle blev misbrugt som mindreårige. For første gang fortæller de deres voldsomme historie – ikke i terapien, ikke i retslokalet – men til kameraet.

Sjælemord

– Sexmisbrug af børn er blevet kaldt sjælemord. Når et barn bliver sexmisbrugt, smadres bl.a. selvværdet, og det har alvorlige konsekvenser hele livet igennem, forklarer Helene Svendsen, terapeut hos KRIS.
Formålet med filmen er at få en dialog om incest og seksuelt misbrug, så det bliver muligt at forebygge og gribe ind tidligere.
– Filmen skal bryde tabu og få os til at tale ved at gøre tavsheden tavs. Filmen skal give viden om, at der er hjælp at hente. Men også erkendelse af, at dog så få virkelig gør noget for at hjælpe, forklarer Helene Svendsen og understreger:

Genopretter tilliden

– Seksuelle overgreb kender desværre hverken postnummer, livsindstilling eller pengepung. De foregår i alle sociale lag. I alle miljøer. Kirkelige såvel som verdslige.
KRISs arbejde går blandt andet ud på at genoprette evnen til at have tillid til andre mennesker – og sig selv. Som noget specielt i KRIS er der endvidere frihed og hjælp til også at genvinde tilliden til Gud.
Opskriften hedder faglig indsigt, det kristne håb, tålmodighed, omsorg samt frihed og en dyb respekt for den enkelte – uanset baggrund og livsindstilling.
Filmen kan blandt andet bruges som undervisningsmateriale.