IPSICC

Udfordringens fede fyrre års fest

Ca. 120 gæster fejrede den kristne ugeavis. - Jørgen Vium Olesen fortalte om den passion, som startede Udfordringen som gadeavis. - Mange læsere, bl.a. Gert Grube, bragte en hilsen.
Ca. 120 gæster fejrede den kristne ugeavis. – Jørgen Vium Olesen fortalte om den passion, som startede Udfordringen som gadeavis. – Mange læsere, bl.a. Gert Grube, bragte en hilsen.

Udfordringens jubilæumsfest bød på glade gensyn mellem læsere, bestyrelsesmedlemmer og nuværende og tidligere medarbejdere.
Mange udtrykte glæde over Udfordringen, der har provokeret og vakt debat gennem fyrre år, og betydet meget for troslivet i Danmark.

Både Udfordringens 40 års jubilæum og Henri Nissens 25 års jubilæum blev fejret på Kolding Internationale Højskole den 7. september.

Lørdag eftermiddag mødtes godt hundrede glade gæster til kaffe og festlige kager i spisesalen. Der var også mange, der kom med korte hilsener, bl.a. Ruth Christensen, der ”klagede” over at redaktionen bag de første numre valgte at sætte hendes brev i avisen. Det førte dog til gode kontakter.
Mange af gæsterne havde holdt Udfordringen fra det første nummer udkom i 1973.

Tak til redaktøren

Dagen igennem var der også mange takketaler til Henri Nissen, som har været redaktør af Udfordringen i 25 år. Der var dog et afbræk på tre år, hvor familien Nissen var i Afrika.
Henri Nissen fik mange roser for sin dygtighed, ildhu og sin store effektivitet som redaktør gennem alle årene. Samtidig har han hvert år været på arbejdsbesøg i Afrika, hvor han bl.a. arbejder sammen med Gospel Outreach.
Stig Christensen, som selv havde et 35 års jubilæum som bestyrelsesformand, overrakte Henri og Birthe Nissen en gave. Det var et weekendophold, som dels skal være en slags kompensation for mange overarbejdstimer og dels bidrage til lidt afslapning for den travle redaktør.

I morgen skal du dø

Til eftermiddagsmødet fortalte Jørn Vium Olesen om avisens første år i København.
I februar 1973 var Udfordringen en traktat-avis, som kostede 1 krone pr. stk – og mange købte mindst 10. Oplaget var på 10.000. På det tidspunkt så avisen flowerpoweragtig ud.
I starten var det en klippe-klistre avis, som krævede meget håndarbejde.
Dengang var det ofte en meget provokerende avis, fx da forsiden viste et billede af en bus og teksten:
”Spies, rejs og vær glad, for i morgen skal du dø!”

Henri Nissen fortalte sin egen historie med avisen. Han fik ideen til en kristen ugeavis under et besøg i Calcutta i 1982. På det tidspunkt arbejdede han på Kristeligt Folkepartis blad, Ide Politik, og tanken var at gøre dette blad til en kristen ugeavis. Forslaget blev stemt ned, men Henri fik mulighed for at forny Udfordringen, hvor han blev ansat i 1985.
Året efter gik avisen over fra at være månedsavis til at være ugeavis på 16 sider. Man investerede i en fotosætter til den svimlende sum af 400.000 kr. Dermed var man også i stand til at producere sine egne bøger.
Blandt emnerne de første år var bl.a. forholdet til EF og oprettelsen af den kristne Tv-kanal KKR.

Åndskamp

Imellem talerne sang man tre dejlige, nye sange, som er skrevet til jubilæet. En af sangene sammenlignede Udfordringens første fyrre år med Moses’ 40 år i ørkenen – det var sløjt med manna – før folket kom til det nye land. Sidste vers lyder:
Nu i aften hvor vi fester / her i troen tempelsal / beder vi den store mester om et større oplagstal.
Både oplagstallet og økonomien var da også i fokus i løbet af jubilæumsdagen, bl.a. i Henri Nissens tale.
Udfordringen og dens medarbejdere har oplevet meget modstand i årenes løb. Der har været interne stridigheder, modstand fra andre kirkefolk og sygdom i medarbejderflokken. I flere tilfælde ses tydelige tegn på, at man står i en åndskamp.
Der var også en skygge over jubilæumsfesten, idet to dygtige medarbejdere netop er blevet fyret af økonomiske årsager. Oplagstallet er gået ned ligesom i mange andre aviser. Samtidig har der været færre annonceindtægter.
Henri Nissen så også tilbage på sine (28 minus tre) år med Udfordringen. I den tid er der udkommet 1316 numre (47 numre pr. år). Han har også udgivet 11 bøger og var bl.a. med til at starte Dansk Oase.
Hvordan er det muligt? Soli Deo Gloria – Gud alene æren. Samtidig var der en stadig åndelig kamp, bl.a. mod verdens ånd i kirken. Der var også en kamp for Israel og jøderne og en kamp mod det onde. Det var også år med kriser, angst og depression og splittelser i forbindelse med trosbevægelsen.

”Den Hellige Stad”

Familen Nissen flyttede efter nogle år til Jylland, og tre år senere flyttede Udfordringens redaktion med til Christiansfeld i Sønderjylland.
Byen Christiansfeld, som blev oprettet af hernhutterne, er et åndeligt smørhul. Byen bærer præg af, at grundlæggerne i Brødremenigheden bad i 24 timer hver dag de første mange år.
I året 2012 flyttede Udfordringen fra Christiansfeld til Kolding, fordi Brødremenighedens Søstrehus skulle renoveres fra kælder til kvist.
Men måske var det forkert at flytte til Kolding? Under et bedemøde før flytningen var der to medarbejdere, der trak manna-korn, som kraftigt opfordrede til at blive, hvor man var. (Jeremias 42 og Lukas 24:49: ”I skal blive i byen, indtil I bliver iført kraft fra det høje”, mens en tredje medarbejder følte, at Gud sagde: Bliv!
Det sidste år har der også været utallige vanskeligheder, både tekniske, økonomiske og helbredsmæssige. I Kolding er det fx meget besværligt, at Hosiannas boglager ligger i kælderen i den modsatte fløj i forhold til Udfordringens redaktion.

Gode nyheder

Men nu ser man frem til at vende tilbage til Christiansfeld, hvor avisen har købt det tidligere posthus billigt.
Her vil der være masser af lagerplads og et rum, der er ideelt som boghandel/cafe, fortalte Henri.
Fodboldklubben FC Udfordringen og trænerens seneste triumfer – der førte til kampen mod selveste OB i Valbyhallen den 11. september – vakte jubel blandt jubilæumsgæsterne.

Kæmp for landet

Især nyheden om købet af posthuset vakte stor begejstring. Flere af jubilæumgæs-
terne havde fået visioner, der fortæller om en kommende fornyelse i Christiansfeld – og Udfordringens tilbagevenden peger i samme retning.
Samtidig mindede bestyrelsesformand Stig Christensen om, at afslutningen på de fyrre år i ørkenen ikke var en umiddelbar indgang til landet med mælk og honning. Israelitterne måtte nemlig kæmpe sig til landet.
– Men Gud har fat i Udfordringen, og det, han har startet, vil han også fuldføre. Gå fremad med Herren, opfordrede Stig Christensen og mindede om Elias’ kamp mod Baals profeter:
– Vi tror, at Herren er Gud, ligesom Elias. Han fik lov til at opleve et mirakel, idet Herren selv antændte offeret på alteret, med ild fra himlen.
Store åndelige kampe kan følges af depression, som da Elias var flygtet ud i ørkenen og ønskede at dø, fordi han mente, at han var den eneste troende i landet. Men Herren mindede Elias om, at der stadig var 7.000 troende tilbage.
Der er også stadig folk i Danmark, som gerne vil tjene Herren. Der er endda flere end 7.000. Gud er stadig på tronen, fastslog Stig Christensen.

Guds store plan

Signe Walsøe ledede lovsangen gribende til aftenmødet, og sluttede med at synge:
”Jesus lever i dag … kom lad os gå ud i tro”.
Det var et perfekt stikord til hovedtaleren, Per Hyldgaard fra Gospel Outreach, som udtalte et stort tillykke til Udfordringen med at man kastede sig ud i arbejdet i tro.
Per Hyldgaard fortalte om Guds store plan – og den plan han har for hver enkelt af os.
– Nu hvor Udfordringen flytter, kan vi glæde os over, at Nissen flytter med. Vi er en brik i en større helhed, sagde Hyldgaard og fortalte om skelsættende begivenheder i sit eget liv. (Se artiklen side 3.)
– Der er en plan i himlen, og vi skal ikke tænke så småt. Tænk, at Udfordringen køber Post Danmark og en lokal avis! sagde Per Hyldgaard med henvisning til planerne om at købe posthuset i Christiansfeld og overtage den lokale ugeavis.

Drøm stort!

Per Hyldgaard sluttede festtalen med at understrege at:
– Vi må holde fast ved den vision og det formål over alle formål, at mennesker skal blive frelst. Der er mange veje til Sønnen men kun en vej til Faderen.
– Lad os turde drømme stort. Husk at Gud er med os. Det er den ultimative kaldelse. Der er ikke noget mere fantastisk end at være en del af Guds store fantastiske plan. Og vi er godt på vej med Udfordringen, fastslog Per Hyldgaard.

Bestyrelsesmedlem Karsten Bach var mødeleder. - I midten præsenterer redaktøren bestyrelsens fem medlemmer. - Til højre overrækker formanden en gave til Birthe og Henri Nissen.
Bestyrelsesmedlem Karsten Bach var mødeleder. – I midten præsenterer redaktøren bestyrelsens fem medlemmer. – Til højre overrækker formanden en gave til Birthe og Henri Nissen.