8 ud af 10 synger salmer til jul

Undersøgelse viser, at 82 procent af danskerne synger salmer til jul.

Ny undersøgelse viser, at 82 procent af danskerne synger salmer til jul. Fem ud af ti har sunget salmer indenfor den seneste måned.

Undersøgelsen er udført af YouGov for Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet i samarbejde med Bibelselskabet.
Et af undersøgelsens resultater viser, at 61 pct. af danskerne har en salmebog stående i reolen derhjemme, og hele 82 pct. af danskerne synger salmer til jul.
– Det giver os et løft at synge sammen, og der opstår en fællesskabsfølelse, når vi er sammen om at udtrykke samme tekst og melodi, siger Inge Marstal, professor i musikpædagogik og hørelære ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, til Folkekirken.dk.

Del af selvforståelse

Vi synger salmer til foredragsarrangementer, i foreninger, på arbejdspladsen, i skolen og i kirken. De nye tal overrasker derfor ikke Katrine Frøkjær Baunvig, ph.d.-stipendiat ved Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, som beskæftiger sig med salmer, kultur og fællesskab:
– Vi synger, når vi er samlet, og fællessang er i det hele taget er en integreret del af vores nationale selvforståelse. Vi har mange berøringsflader, hvor vi bliver udsat for fællesangen, og det foregår mange andre steder end i kirkerummet.
Sangen er en væsentlig del af vores kulturarv, og det skyldes blandt andet Grundtvigs store produktion af salmer og grundlæggelsen af højskolen.
– Fællessang er en stor del af højskolebevægelsen. Det gælder også for folkekirken. De er begge afgørende institutioner for det moderne Danmark, som har grebet til sangen som primær aktivitet, siger Katrine Frøkjær Baunvig.
Katrine Frøkjær Baunvig forklarer bl.a. fællesskabsfølelsen med kemi:
– Når vi synger sammen frigives hormonet oxytocin, også kaldet tillidshormonet. Det hjælper os til at knytte bånd med hinanden, og det er faktisk det samme som frigives ved amning eller sex, siger hun.