Chance for KD’ere i 3 regioner
Kristendemonkraterne håber på et come-back ved regionsvalget, som foregår d. 19. november ligesom kommunevalget. KD kan vinde et mandat i Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark, hvis stigningen i Gallup-tallene slår igennem, siger Jens Ove Kjeldsen.
Valget til kommuner og regioner på tirsdag kan blive det løft, der skal til for at få KD tilbage i Folketinget.
Det mener tidligere byrådsmedlem i Herning, Jens Ove Kjeldsen, som nu er spidskandidat for KD til regionsrådet for Midtjylland.
Han har gode chancer for at vinde det mandat, som Tove Videbæk tidligere havde, men som gik tabt, da hun skiftede til de konservative.
Det skete dengang på grund af hendes strid med partiformand Bodil Kornbek og næstformand Mogens Nørgaard.
Selv om begge formænd blev nedstemt på et følgende landsmøde og gik over til Socialdemokratiet, efterlod det partiet i laser ved sidste kommunalvalg i 2009.
Chance i Nordjylland
Mogens Nørgaard blev i Nordjyllland valgt ind i Regionsrådet som socialdemokrat.
Nu ser KD ud til at være kommet sig så meget over ”balladen med Bodil” at partiet i Nordjylland har en god chance for at enten spidskandidat Inger Ottesen eller dr. Peter Ørstrøm, tidl. medlem af Etisk Råd, vinder mandatet i Regionsrådet.
Bedre Gallup-tal
Roen i partiet har betydet bedre Galluptal. Målinger de sidste fem måneder (juni – okt.) har alle højere stemmetal end ved de tilsvarende 5 gallupmålinger forud for sidste regions- og kommunevalg. I gennemsnit viser de fem målinger i 2013 en fremgang på 89 pct. i forhold til 2009.
KDs værste fjende er snakken om stemmespild, som ved hvert valg får kristne til at stemme på andre partier.
Derfor er det vigtigt for Kjeldsen at slå fast, at KD har gode chancer til regionsvalget, hvis blot vælgere med kristne holdninger stemmer på KD.
Og i øvrigt er KD i valgforbund, så stemmerne ikke går tabt. I Midtjylland mener Kjeldsen endda, at De Konservatives voldsomme tilbagegang kan betyde en fordel for KD i valgforbundet.
– Tilmed ser det ud til, at vi får et regionsråd, hvor KD kan blive tungen på vægtskålen. Alle tror, det bliver de Radikale, men det bliver måske os, siger Kjeldsen.
Også i Syddanmark
I Syddanmark har KD hidtil leveret stemmer til Regionslisten i valgforbundet, men denne gang har KD også indgået et valgforbund med Social Balance, hvis kandidater ved sidste valg fik 11.000 stemmer.
– Vi tror, at både Regionslisten og Social Balance går lidt tilbage, mens KD beholder sit stemmetal og dermed erobrer mandatet, siger spidskandidat Henri Nissen. Desuden er der tre mindre partier i valgforbundet, som vil komme til at levere stemmer til de store.
– Jeg vil dog ønske, at Stig Christensen, som er nr. 3 på listen, får flere stemmer end jeg, da han har bedre tid som kommende pensionist, siger Henri Nissen, som også er redaktør på Udfordringen.
Stig Christensen er tidl. formand for Dansk Oase. Han kom først på KD-listen efter at spidskandidaten var udvalgt. Derfor står han som nr. 3. Men på grund af den sideordnede opstilling kommer det udelukkende an på de personlige stemmer. Og Stig Christensen er nu også opstillet til Folketinget.
KD holdt ude fra valgudsendelse
Mens alle de 23 opstillede partier var med i Region Syddanmarks valgudsendelse, blev Kristendemokraterne holdt ude af TV-Østjyllands valgudsendelse, som også blev sendt i TV-Midt&Vest. Kun de nuværende medlemmer af Regionsrådet for Midtjylland og de partier, som er i Folketinget var med. Det betød at Liberal Alliance og Enhedslisten kom med, mens KD blev holdt ude.
Jens Ove Kjeldsen mener, der er tale om grov forskelsbehandling, og han vil klage. Men da TV er meget afgørende, kan det skade partiet.
Kæmper for rådgivning af abortsøgende
Blandt KDs mærkesager i regionerne er en bedre – og obligatorisk – oplysning til alle abortsøgende.
Regionerne har nemlig ansvaret for sygehusene, og i praksis tager kun 8 pct. af de helt unge aborterende piger imod rådgivingen.
Resultater fra Tyskland viser, at op imod 1/3 af alle aborter ville kunne undgås ved bedre rådgivning. Det ville med Danmarks 16.000 aborter betyde over 5.000 reddede børn om året.
– Abortloven kan KD ikke ændre i regionsrådene, men vi kan kæmpe for god oplysning, så flere fravælger abort og så færre oplever en aborts psykiske følger, siger Kjeldsen.
Vi kan og bør i alle regioner give tilbud om abortsamtaler med specialuddannet personale før en evt. beslutning om abort. Det sker ikke i fx Region Midtjylland. Der henvises blot til egen læge og Mødrehjælpens telefonrådgivning, hvis nogen skulle efterspørge rådgivning.
Der ser ikke bedre ud i Danmarks andre regioner, bortset fra Nordjylland, som har et lidt bedre tilbud.
KD vil i regionerne arbejde for, at alle gravide abortsøgende gives mulighed for abortsamtaler, hvor der er afsat god tid sammen med specialuddannet personale.
Ved disse samtaler skal der både oplyses om de mulige psykiske følger af en abort og om støttemuligheder, hvis barnet fødes. Der skal også informeres om mulighed og vilkår for bortadoption, siger Kjeldsen
– Det er meget hårdt for de mange kvinder, som efter en abort rammes af psykiske traumer – som de slet ikke havde forventet eller var forberedt på.
Desuden skal kvinden støttes i at vælge det, som hendes egen samvittighed byder hende. Og hun skal hjælpes til at kunne modstå et eventuelt pres fra andre, som vil have hende til at vælge abort, slutter Kjeldsen.
Lisbeth