Fakler og bøn for forfulgte

Mange hundrede sluttede op om fakkeltoget i Oslo til støtte for forfulgte kristne.  Foto: Ole Andreas Husøy, KPK
Mange hundrede sluttede op om fakkeltoget i Oslo til støtte for forfulgte kristne.
Foto: Ole Andreas Husøy, KPK

Mens kristne verden over har holdt bededag for forfulgte enten den 3. eller 10. november, blev der for syvende gang holdt fakkeltog i Oslo arrangeret af Stefanusalliansen og Åpne Dører.

Flere hundrede mennesker gik i fakkeltog i Oslo i solidaritet med forfulgte, og verden over har kristne været i bøn mellem 31/10 og 10/11.

I Oslo startede programmet den 31/10 i domkirken, hvorefter omkring 500 deltog i fakkeltoget gennem byens gader.
Det er syvende år i træk, at man arrangerer fakkeltog i Oslo og i otte andre norske byer. Hovedarrangørerne er Stefanusalliansen og Åpne Dører, i samarbejde med lokale menigheter, fortæller Ole Andreas Husøy, KPK.

Flygtninge i domkirken

I Oslo domkirke kunne kirkegængerne møde Min-Bok Lee, der er flygtning fra Nord-Korea, C.K. Park fra Syd-Korea og den amerikanske menneskerettighedsaktivist Tim A. Peters, som leder organisationen Helping Hands Korea.
Efter arrangementet i domkirken gik der fakkeltog til pladsen foran Udenrigsdepartementet, hvor pastor Stephan Christiansen talte.
Han sagde, at trosfriheden har tre vigtige sider: retten til at have en tro, retten til at skifte tro og retten til at udøve en tro og pegede især på de vanskelige forhold for kristne i Nord-Korea, Iran og Pakistan.

Stærkt indtryk

Udenrigsminister Børge Brende sagde, at det gjorde stærkt indtryk at se det lange fakkeltog komme gående. Han lovede at prioritere arbejdet for at fremme trosfrihed verden over:
– Udfordringerne findes i alle dele af verden. Mange europæiske jøder siger, at de skjuler deres identitet, fordi de er bange. Mange muslimer oplever også at være i en vanskelig situation. Jeg opfatter dette som et opråb for tolerance og mod vold og hadefulde ytringer, sagde udenrigsminister Brende ifølge KPK.

Bøn i 500.000 kirker
Tim A. Peters, som er leder af organisationen Helping Hands Korea, var med i Oslo Domkirke den 31/10.
Tim A. Peters, som er leder af organisationen Helping Hands Korea, var med i Oslo Domkirke den 31/10.

Verden over har kristne markeret den internationale bededag for den forfulgte kirke, et initiativ, som begyndte i 1996.
Organisationen Gospel for Asia skriver i en rapport, at over 14.000 mennesker hvert år dræbes for deres tro. Nogle steder bliver kristne ikke dræbt, men derimod slået, må sulte eller kommer i fængsel. Andre steder bliver kristne hjem eller kirker brændt ned.
– Kristne i Nigeria beder for andre forfulgte i Mellemøsten, fortæller Jerry Dykstra fra Åbne Døre i USA. For 100 år siden var omkring 20 procent af befolkningen i Nordafrika og Mellemøsten kristne, men nu er tallet nede på fire procent på grund af forfølgelse.

Iran deporterer præst

Den amerikanske pastor Eddie Romero protesterede i 2008 under olympiaden i Beijing for at få frigivet aktivister i Kina.
Den 2. oktober holdt pastor Romero en aktion uden for Irans Evin fængsel i Teheran for at få frigivet fem navngivne, kristne fanger. Han blev arresteret, mens han råbte med et citat af Moses i 2. Mosebog:
”Herren siger: ’Lad mit folk gå!’”.
Nu er Romero blevet eskorteret ud af Iran. Men de fem fanger, han forlangte skulle sættes i frihed, sidder stadig fængslet. Over 60 kristne fra etniske mindretal blev fængslet i Iran mellem december 2010 og januar 2011.

Sorg og blod

I en antologi med titlen Sorrow and Blood: Christian Mission in Contexts of Suffering, Persecution and Martyrdom (Sorg og blod: Kristen mission i en kontekst af lidelse, forfølgelse og martyrier, red.) beskriver 62 forfattere fra 23 lande, hvordan kristendommens udbredelse fører til forfølgelse af de nye kristne.
Det tog bogens tre forfattere fire år at færdiggøre værket, som beskriver forfølgelse af kristne helt fra kirkens første århundrede.
I vore dage er 75 procent af den religiøst betingede forfølgelse rettet mod kristne, og den foregår især i lande, hvor islam, hinduisme og buddhisme er dominerende.
Det store værk om kristenforfølgelser gennem tiderne er redigeret af William Taylor, USA, som er teolog med en ph.d. i latinamerikannske studier, dr. Tonica van der Meer fra Brasilien, (dr. i missiologi) og Reg Reimer fra Canada, tidligere missionær og leder af nødhjælpsarbejde i Asien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Bed for pastor Eddie og frigivelsen af fem fanger i Iran.”  Pastor Eddie Romero demonstrerede for de fem kristne fanger og blev selv arresteret af præstestyret i Teheran.
”Bed for pastor Eddie og frigivelsen af fem fanger i Iran.”
Pastor Eddie Romero demonstrerede for de fem kristne fanger og blev selv arresteret af præstestyret i Teheran.