Profeter som tegneseriefigurer

s15_jcMangaProfeter_1Mangatraditionen tro leveres historierne om Det Gamle Testamentes profeter i stærke farver, med paw-wau-effekter og dynamiske linjer. Der er action på alle sider og for alle pengene.

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for tegnestilen, som er stærkt inspireret af østlig tænkning og forstærker alle dramatiske træk ved de oprindelige bibelske beretninger i en sådan grad, at det tangerer det splatteragtige. Som ved alle fortolkninger og gendigtninger står man naturligvis også tilbage med spørgsmålet, om det er for langt fra det oprindelige, og om forfatterne tillægger personerne nogle motiver, der måske ikke helt er belæg for. Manga-serien, som består af fem bind, er ingen undtagelse. Der er antydninger af politiske, historiske eller psykologiske motiver, som ikke kan findes i Bibelen. Men langt hen ad vejen virker disse tillæg sandsynlige og troværdige, og derved lægger de noget til læserens forståelse, på samme måde som en god historisk roman gør det.
Profeterne var nogle særlinge, det kan man også fornemme i bibelteksterne, men her får de skikkelse, bliver levendegjort, og de menneskelige kampe visualiseres på en måde, som gør et særligt indtryk. Historien om Elias og Baals profeter virker voldsommere i billeder end i tekst. Hoseas’ giftermål, som billede på Guds forhold til sit folk, bliver endnu stærkere, når man ser historien skride frem billede for billede. På den måde, synes jeg, manga-profeterne åbner op for en ny oplevelse af de menneskeskæbner, som forbindes med den dramatiske historie.
Den garvede bibellæser vinder måske i begrænset omfang noget ved at læse bibel-tegneserie. Men til gengæld er dette noget for teenageren, som kan komme ind i en meget fremmedartet verden på denne måde. Historierne personliggøres og forenkles, således at centrale pointer fremstår endnu tydeligere end i originalen. Det er et positivt træk for nogle, mens andre oplever, at forenklingerne gør historierne fattigere eller mindre sandfærdige. Et stykke hen ad vejen er det smag og behag.

Manga Profeter • 119,95 kr. • Bibelselskabet

De øvrige fire bind i serien, der nu er komplet.
De øvrige fire bind i serien, der nu er komplet.