Det tabte Paradis

Terrence Malick følger op på guldpalmevinderen ”The Tree of Life” med endnu en smuk og smertelig – og anderledes – kærlighedsfilm.

s15_akbToTheWonder_1To the Wonder er en for Terrence Malick karakteristisk ambitiøs, grænseafprøvende film, der bygger videre på de stilistiske og tematiske tråde fra sin forgænger The Tree of Life.

Marina, en ung, fraskilt kvinde med en datter, møder amerikaneren Neil i Paris. Efter en stormfuld kærlighedsaffære rejser Marina tilbage til Amerika med Neil, men mor og datter flygter igen til Paris, da forholdet mellem Neil og Marina krakelerer. Neil genoptager sit forhold til den meget religiøse Jane, der kæmper for at forene sit gudsforhold med sit forhold til Neil, men også dette forhold bryder sammen, da Neil erfarer, at Marina har brug for hjælp.
I en sidefortælling møder vi Fader Quintana, der helbreder de syge og trøster de fattige, men kæmper med tvivl, fordi han ikke længere kan høre Gud.
To the Wonder er en dristig undersøgelse af kærlighed og dens snørklede veje; en smukt komponeret øvelse i eksperimentel filmkunst, der udspiller sig som en hyldest til naturens vidunder. Der er egentlig ikke megen handling i historien, men den rammer de lyriske strenge om kærlighed med sådan en kraft, at vi ikke kan andet end at bevæges, og filmfotografen Emmanuel Lubezks billedside kunne lige så godt hænge på et museum for moderne kunst.
Som enhver af Terrence Malicks senere film er To the Wonder filmisk fyldt af en betagende skønhed, men det er også en film, der sætter det skønne over for det grimme, hvilket er det, der gør den menneskelig. Det er en afdæmpet film i sammenligning med The Tree of Life, men den stiller de samme spørgsmål om Gud, lidelse og skønhed. I Malicks univers er ægteskabet et sakramente, og utroskab en smertelig synd, der fører forfald og fortabelse med sig, og tvivlsspørgsmål en gennemgående streng. Men det er også et univers, hvor tilgivelse og kærlighed fylder mere.
To the Wonder er ikke en film for alle, for Malicks tendens til at fortabe sig i filmiske metaforer kan forekomme irriterende, hvis man ikke holder af den slags, og det er i hvert fald ikke en film for børn og unge, for dens tema er udpræget voksent. Men hvis man som jeg holdt af The Tree of Life, er det en film, man bør se; en film, der får en til at tænke lang tid efter, filmen er slut.

To the Wonder (DVD)
112 min.