Skilt ved andet blik
DRs ’Gift ved første blik’ mislykkedes. Det er uheldigt at lege med ægteskabet på den måde, og skilsmisseprocenten i programmet er helt oppe på 67, siger KLF, Kirke og Medier.
Nu har DR forlængst sendt det sidste program i serien “Gift ved første blik”. Eksperterne kaldte det en succes – men KLF, Kirke & Medier ser det som et mislykket eksperiment.
– I 2012 var skilsmisseprocenten i Danmark på 43.
I dette program er den helt oppe 67, og fire unge mennesker går nu rundt med et forlist ægteskab i bagagen, skriver KLF, Kirke og Medier (KLF).
Legede med følelser
Ægteskabet er ikke noget, man skal eksperimentere med, mener mediebrugerorganisationen KLF:
– Ægteskabet mere kostbart end det, der er blevet vist på DR3. Vi mener, at DR leger med følelserne ved at arrangere ægteskaber – både fordi vi som kultur generelt tager afstand fra arrangerede ægteskaber, og fordi ægteskabet i den kristne kultur er helligt, understreger KLF’s generalsekretær Mikael Arendt Laursen.
Godt præsten var med
Samtidig fastholder Laursen det positive i, at DR valgte at have en præst med i ekspertpanelet, og at eksperimentet i det hele tage prøvede at tage parforholdet seriøst:
– Præsten er et udtryk for den kristne kulturarv, og det har været interessant at følge parrenes gentagne henvisninger til samtaler med Pernille, siger Mikael Arendt Laursen.
Kirken bliver misbrugt
Alligevel er ”Gift ved første blik” ikke et positivt, kristent program, selv om det har vist sig som et seriøst dating-program. DR går nemlig for langt ved at gøre ægteskabet til præmissen for programmet, mener KLF, Kirke & Medier. Når parforholdet ikke lykkes, ender det i skilsmisse – oven i købet i en kirke.
– Det virker forkert, at skilsmissen foregår i en kirke, hvor parrene nærmest rituallignende tilspørges af præsten, om de vil forblive gift eller skilles, siger Mikael A. Laursen.
Kærlighed er svær
Men KLF ser også noget positivt i DR-programmet:
– I KLF, Kirke & Medier har vi løbende evalueret serien – og bestemt fundet gode elementer. I sjette afsnit noterer anmelderen fx:
Der kommer flere fine elementer ind omkring selve det at være i et parforhold og få det til at fungere. At parforhold ikke altid er som på film, men at der nogle gange skal kæmpes for, at tingene fungerer, skriver KLF, Kirke og Medier.