USA vil forelægge dets egen fredsplan tidligt næste år

USA overvejer  i begyndelsen af næste år at ville forelægge dets egen plan for fred mellem israelere og palæstinensere, hvis direkte forhandlinger mellem de to parter ikke gør betydelige fremskridt i de næste 2-3 måneder.

 Amerikanerne taler ikke direkte om en fredsplan, men blot om nogle “principper”, omfattende alle nøgleanliggender og en basering på 1967-grænserne, med  landudvekslinger man vil kunne enes om, og at man skal tage det arabiske fredsinitiativ i betragtning. Den vil også omfatte en indsprøjtning på milliarder af dollars i palæstinensisk økonomi.

Kerry skal after planen ankomme til Israel senere mandag for at indlede drøftelser med statsminister Binyamin Netanyahu og fortsætte med den palæstinenesiske præsident Mahmoud Abbas tirsdag.

Den nye USA-fredsplan – som amerikanerne imidlertid ikke ønsker at betegne den som,  men blot som nogle “grundideer” – blev drøftet under Kerrys og Netanyahus syv timer lange møde i Rom for nogle uger siden.