Fødselskirken får ansigtsløftning

Kristne andagtssøgende, der kommmer til Betlehem i julen, vil blive overrasket over at se, at den omkring 1700 år gamle fæstningslignende Fødselskirke i Betlehem – den ældste endnu brugbare kirke i den hele den kristne verden – er  iklædt stilladser.

Kirken får en ansigtsløftning, den første større reparation i 600 år. Den blev bygget af Konstantin den Stores mor, Helena, i 326.

 

Fra taget lækker vand ned og truer med at forårsage stor skade på mosaikker og andre uvurderlige genstande.

 

Manden, der forestår reparationen, Afif Tweme, fra “Community Development Group” – et palæstinensisk rådgivende ingeniørfirma – siger, at vandet har haft en dårlig virkning på stukkaturen, mosaikker, gulve og freskomalerier.

– Det vil kunne ødelægge de historiske elementer inde i kirken, siger han.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:De firmaer, der udfører reparationsarbejdet, er forpligtet til at mindske forstyrrelserne for kirkens gæster og gøre det sikkert for turister og pilgrimme at bevæge sig inde i kirken. 

 

Kirken – en femskibet basilika – står over den grotte, hvor Jesus ifølge traditionen er født. Den tiltrak omkring to millioner gæster sidste år.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Reparationen bliver kostbar.  Den USA-baserede non-profit gruppe “World Monuments Fund” og FN’s kulturorganisation UNESCO har sat kirken på listen over truede steder, og en højteknologisk undersøgelse af et konsortium af italienske eksperter har slået til lyd for omgående reparation.

 

Den palæstinensiske Myndighed (PA)  har ydet en million dollars til renoveringen, mens yderligere 800.000 dolllars er fra den private sektor. Resten kommer fra europæiske lande som Frankrig, Ungarn, Rusland og Grækenland, der tilsammen bidrager med ca. 3 millioner dollars.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Den første reparationsfase, der ventes at vlle vare et år, udføres af det italienske firma “Piacenti”, som er specialist i renovering af historiske steder.

 

Eksperter vil reparere tagkonstruktionens hundreder af bjælker, en for en.

 

En nonne fra Eritrea, søster Aziza, der lever i Israel, siger, at hun er meget glad over reparationen.

– Jeg er taknemmelig over, at de renoverer kirken, siger hun. Ellers ville den falde. Det vil blive sikrere for andagtssøgende. Jeg har ventet i årevis på denne renovation.