Gamle og syge må vælge mellem mad og varme

olive_(Medium)Snestormen i Jerusalem-området, den værste i “mands minde”  fortsatte natten til fredag og begravede parkerede biler under et tykt snelag. Trafiken er lammet, og politi og militær er kommet hundreder af strandede bilister til undsætning.

Særlig svær er situationen for gamle og syge, der er stillet over for et vanskeligt  valg: skal de købe mad eller opvarme deres bolig? Mange af dem har ikke råd til begge dele. Og så er der udgifterne til den dyre medicin, som adskillige må give afkald på.

Dette er snemedaljens bagside. Nede fra Tel Aviv-området og kystsletten valfarter mange til Jerusalem for at se underet – byen i snedragt – men prisen for denne nyfigenhed har været høj, idet det undervejs viste sig, at Tel Aviv-Jerusalem motorvejen var lukket, og det var svært  for bilisterne at vende om.

En ældre indbygger i Jerusalem, Valentine Akabson, 83, der lever i en lille, lejet lejlighed, har ikke tændt for sit varmeapparat, fordi han ikke har råd til at betale elektricitetsregningen. Han sidder med flere overfrakker på.

Han er blandt de 20 procent af Israels ældre, der er tvunget tl at undlade at opvarme deres bolig på grund af økonomiske problemer.

 Akabson siger, at han har et dilemma – skal han  købe mad eller medicin, enten det ene eller det andet/

 

Præsidenten for organisationen “Sammenslutningen  af Kristne og Jøder”, rabbiner Yechiel Eckstein, siger, at Israel og dets ledere burde skamme sig over, at så mange ældre må vælge mellem at opvarme deres bolig eller købe mad og medicin. Han siger, at ydelserne til de ældre ikke dækker halvdelen af deres basale udgifter.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Jerusalems borgmester, Nir Barkat, siger, at byen ikke før har oplevet en sådan storm. Han  har anmodet hærchefen, general Beny Gantz, og Jerusalems politichef om hjælp til at undsætte  strandede bilister. Politiet oplyser, at det i det forløbne døgn har hjulpet 1400 bilister i Jerusalem  by og vejene som fører dertil.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jerusalems bystyre opfordrer bilister til at undlade at køre til byen og henstiller til dens indbyggere at afholde sig fra at gå ud, indtil stormen har lagt sig.

 

Fra Eshkol-regionen rapporteres, at en vandstrøm er blevet forvandlet til en fossende flod, der rev en minibus med ni børn  med sig. Det lykkedes luftvåbnets helikopterenhed sammen med brandvæsnets redningstjeneste og politiet at komme børnene og bussens chauffør til undsætning og bringe dem til et nærliggende hospital for behandling af kulde og chok.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et gode ved den megen nedbør er, at vandstanden i Genezaret Sø er steget yderligere en centimeter – ialt tre centimeter i den forløbne uge – og nu måler 211.37 meter under havets overflade. Vandmyndigheden oplyser, at søen nu er 2.57 meter fra fuld kapacitet.