Jul med Kierkegaard på Giraffen

Kierkegaard brød sig ikke om alt julegøglet.
Kierkegaard brød sig ikke om alt julegøglet.

Den kirkelige internetportal Giraffen.dk har en julekalender på hele 31 afsnit med alt det, du bør vide om december og julen. Og så fejrer Giraffen.dk også jul med Søren Kierkegaard – i anledning af Søren Kierkegaard-året…

– Julemåneden, december, er en fantastisk tid på året. Desværre går størstedelen af måneden med praktiske forberedelser – og ikke mentale forberedelser. På Giraffen.dk vil vi gerne hjælpe vores besøgende med at strække hals i virvaret og få styr på julens inderste væsen, fortæller Stefan Vase, som har været juleredaktør på Giraffen i 10 år.
I år præsenterer Giraffen to atypiske julekalendere:
• ‘31 ting, du bør vide om julen’, om den kristne jul fra julemanden til juleevangeliet, fra Brorson til Dronning Margrethe.
• ‘Heidi på Caminoen’, hvor Heidi i 24 afsnit fortæller om, hvad hun oplevede, da hun gik på den nordspanske pilgrimsrute Caminoen i september og oktober i år.
– Giraffens juleside henvender sig specielt til dem, der gerne vil være fri for alt for meget ”gøgl og glimmer” og gerne vil søge ind til kernen i julen, bemærker Stefan Vase.

Kierkegaards jul

Årets juleside rummer også: Jul med Kierkegaard. Men Stefan Vase advarer “sarte sjæle”:
– Søren Kierkegaard er vanvittig skarp, og mangt og meget har måtte dukke sig for hans pen. Og filosoffen har også sine meninger om julen.
Det bemærkelsesværdige er, at hans kommentarer til juletraditioner for over 150 år siden lige så godt kunne falde i vores tid, konstaterer Stefan Vase, som er dykket ned i flere af Søren Kierkegaards journaler for at finde ind til Kierkegaards forhold til julen – hvordan han stillede sig i forhold til juletraditioner og juleevangeliet.
Man kan følge med i Giraffens julekalender og i Søren Kierkegaards syn på julen ved at besøge Giraffen.dk/jul, ved at synes godt om Giraffen på Facebook (søg på Giraffen.dk) eller ved at følge Giraffen på Twitter (@giraffendk).