Overlevelse af kærlighed

s17_kkLov migHistorien om et forlovet par, der bliver skilt ad – levendegjort på grundlag af deres brevveksling med hinanden.

Her er en bog, som har det hele: den er medrivende, den er menneskelig, og den er dramatisk. Den handler om noget af det vigtigste overhovedet.

Man vil huske, at Paulus refererede til både tro, håb og kærlighed – samtidig med at han dog pegede på, at når alt andet var sagt, var kærligheden den største.

Mister hinanden

Det er beretningen om to mennesker: Lev og Svetlana, der er forlovede og desto mere ulykkeligt mister hinanden under Anden Verdenskrig. Begge er ellers en del af sovjetstatens intellektuelle elite og skulle som sådan normalt have deres vej fremad og opad i systemet fastlagt.
Skæbnen vil det anderledes. Han kommer til at tilbringe næsten et årti i det øhav af straffelejre, hvis samlebetegnelse digteren Solsjenitsyn i 1970’erne gjorde til en del af manges aktive ordforråd: Gulag.

En sjælden brevveksling

Der er en dag i dét fangeliv, der skiller sig ud fra alle andre: da han i 1946 pludselig modtager et brev fra hende. En sjælden gave! Og det bliver startskuddet til en næsten febrilsk brevveksling, der kun er mulig takket være lige dele venlige og bestikkelige vagter i lejren. Mere end 1200 breve bliver det til imellem dem – og hvilke breve! Det er denne korrespondance, historikeren Orlando Figes her har gennemgået og bragt fyldige uddrag af.
Tilsammen giver brevene et rystende og uafrysteligt billede af en fængselstilværelse, der både er fysisk og psykisk; Svetlanas breve er sprækkerne ud til lyset, til den verden, hvor der dog hersker en form for frihed.
I 1954 bliver friheden aktualiseret med en løsladelse – en sommerdag; symbolsk, kan man sige.
Kærlighed og overlevelse. I de trange år, Lev må tilbringe i lejrene, betinger de to størrelser hinanden. Det må give stof til eftertanke. Og eftertanke trives bedst i stilhed. Læs bogen i en stille stund. Afsæt tid til den. Det fortjener den.

Orlando Figes: Lov mig, at du kommer tilbage
– En sand beretning om kærlighed og overlevelse i Gulag
370 sider • 300 kr. • Kristeligt Dagblads Forlag