USA foreslår fælles israelsk-palæstinensiske grænsepatruljer

Stadig flere flige løftes for de amerikanske “ideer” om en  genoptagelse af de palæstinensisk-israelske fredsdrøftelser.

 

Det er den pan-arabiske avis “Al-Hayat”, der har bragt nogle af afsløringerne, som – viser det sig nu –  skulle omfatte fælles palæstinenisk-israelske grænsepatruljer, oprettelse af radarstillinger på Vestbred-området og en israelsk militær tilstedeværelse i Jordandalen.

 

Dette skulle indgå i en 15-årig midlertidig aftale.

Ifølge “Al-Hayat” har USA (d.v.s. udenrigsminister John Kerry) forelagt en række sikkerheds-forslag for den palæstinensiske præsident, Mahmooud Abbas.

 

Den palæstinensiske avis “Al-Ayyam” skriver, at som led i en aftale skal palæstinensiske sikkerhedsstyrker uddannes, før der bliver en gradvis overførsel til palæstinenserne af kontrollen over Jordandalen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Ifølge Kerry vil det tage tid at træne, opbygge og teste palæstinensiske institutioner fot at sikre, at de kan beskytte palæstinensiske borgere – deres fremste ansvar – og forhindre, at deres område bruges til angreb mod Israel.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Palæstinenserne er gået voldsomt imod Kerrys sikkerhedsforslag.

– Vi mener, at planen er værre end dårlig, skriver “Al-Ayyam” om Kerrys forslag.

 

Fremtrædende medlemmer af Den palæstinensiske Myndighed (PA) udtrykkker dyb skuffelse over Kerrys håndtering af forhandlingerne mellem Israel og PA.


Artiklen fortsætter efter annoncen: 

Abbas opfatter Kerrys ideer som en retræte fra de forslag, der blev udarbejdet af den amerikanske general James Jones i de israelsk-palæstinensiske forhandlinger i 2007-08.

 

Den plan udelukkede en israelsk militær tilstedeværelse inden for grænserne af en  palæstinensisk stat. I stedet skulle en international NATO styrke, under amerikansk kommando, stationeres i Jordandalen og resten af Vestbredden.

 

Abbas mener, at amerikanerne helt har taget den israelske stilling til sig angående grænseovergange, Jordandalen og kontrollen med luftrummet i en fremtidig palæstinensisk stat.

 

“Al-Ayyam” skriver, at Abbas i søndags indkaldte den amerikanske konsul i Jerusalem, Michael Ratner, til et møde, hvor Abbas sagde, at palæstinenserne er parat til at have en interntional styrke stationeret på Vestbredden, men ikke vil tillade tilstedeværelsen af blot én israelsk soldat på en palæstinensisk stats område.

 

Men Kerry opgiver ikke, til trods for palæstinensisk modstand og israelske forbehold.

 

Kerry ventes at vende tilbage til dette område imorgen, for at afholde møder med Abbas og statsminister Benyamin Netanyahu med henblik på at drøfte detaljer i de amerikanske sikkerhedsforslag.