14 arresteret for bombeangreb mod passagerbus

Det israelske politi harsammen med Shin Bet-efterretningstjenesten og militæret gjort et stort kup ved at arrestere 14 mænd mistænkt for at have været involveret i et bombeattentat mod en pasagerbus i byen Bat Yam i forrige uge.

Som ved et mirakel kom ingen til skade, idet en årvågen  buspassager gjorde chaufføren opmærksom på en mistænkelig taske, som han havde set indeholdt en slags trykkoger med en elektrisk ledning.

 

Chaufføren standsede øjeblikkeligt og fik alle pasagerer til at forlade bussen. Kort efter fandt en eksplosion  sted.

 

De 14 arresterede mænd omfatter fire Islamisk Jihad-aktivister, hvoraf en gør tjeneste i det palæstinensiske politi, mens 10 andre omfatter beduiner fra Negev. Hovedmændene er den 24-årige Sahad Ta’amri samt Hamada Ta’amri, 21, Sami Harimi, 20 og Yosef Salameh, 22.

 

Ifølge Shin Bet havde gruppen besluttet at udføre et massivt terroristangreb i Israel. Sprængstoffet blev lavet af Ta’amri-brødrene og Salameh, der brugte to kilogram sprængstof, søm og skruer. Bomben skulle aktiveres  fjernstyret ved en mobiltelefon.

 

Harimi fik bomben, der var gemt i en sort taske, som han tog med sig den 22. december til et sted syd for Hebron, hvorfra han sammen andre – betegnet som “udlændinge” – infiltrerede ind i Israel. Harimi fortsatte i en bil tilhørende en beduin, en israelsk statsborger som hjælper palæstinensere, der lever ulovligt i Israel, og de kørte til Jaffa.

 

Efter at have bedt i en moske i Jaffa steg Harimi op i bus nr.240, lagde bomben, forlod bussen nogle minutter senere, og ringede på mobiltelefonen for at aktivere bomben. Den var anbragt i en trykkoger, samme slags som blev anvendt mod marathon-løbet i Boston sidste år.

 

Harimi blev arresteret i Betlehem og indrømmede sin rolle i angrebet. Han sagde, at terroristgruppen havde ønsket at foretage et større angreb i Tel Aviv nogle dage senere, men arresteringen af dem forhindrede planen.

 

Den øverstkommanderende over Judea- og Samaria-Brigaden, general Tamir Yadi, siger til bladet “Yediot Aharonot”, at hans folk havde været efter en celle med fire aktivister, inkl. ham der anbragte tasken med bomben.

– Jeg er bekymret over, at vi intet vidste om denne celle, siger Yadi, men det er muligt at der blandt hundreder af celler er en, vi intet ved om.

En af Ta’amri-brødrene ledte sikkerhedsstyrkerne til et sprængstoflager nær hans bolig. Der var 25 kilogram sprængstof til brug ved nye angreb.

 

De to brødre har tidligere været fængslet i Israel. En tredje arresteret var under uddannelse i det palæstinensiske politi, og Harimi arbejdede på en restaurant i Jaffa, uden arbejdstilladelse.

 

Allerede to timer efter busbombe-ekslosionen havde Shin Bet arresteret nogle af de mistænkte.

 

Den politiske kommentator Ron Ben-Yshai siger, at brugen af trykkoger skulle intensivere eksplosionen, og at det var første gang, palæstinenserne havde brugt et sådant middel.

 

Statsminister Benyamin Netanyahu har gratuleret sikkerhedsstyrkerne for at have pågrebet terrorcellen. Han kom ind på, at en af de mistænkte var ved at  blive uddannet i det palæstinensiske politi.

– Det er et yderligere bevis på at personnel fra Den palæstinensiske Myndighed (PA) er direkte involveret med terror, sagde han og tilføjede:

– Det er på tide, at Mahmoud Abbbas holder ind med at fejre løsladte mordere og fører sit folk i retning af fred..