Hvem er denne Harper – Israels store ven?

Canadas premierminister, Stephen Harper, der i disse dage besøger Israel, og som har holdt en meget pro-Israel tale i knesset, er kommet i forgrunden som landets store ven, men ikke mange ved rigtig noget om ham.

Harper, der siden han blev regeringschef i 2006 har vist uforbeholden støtte for Israel – selv om dette kostede ham tab af en plads i FN’s sikkerhedsråd – er kommet hertil i spidsen for en massiv delegation af 250 personer, omfattende seks ministre, seks parlamentsmedlemmer, forretnings- og presse-folk, kirkeledere og 170 ledere af jødiske samfund.

Igår var hans store politiske dag i Jerusalem, da han mødtes med præsident Shimon Peres og havde endnu et møde med statsminister Benyamin Netanyahu, hvorefter han deltog i et israelsk-canadisk regeringsmøde med seks ministre fra hver side.

Efter en pressekonference med Netanyahu besøgte han Yad Vashem holocaust-mindeinstitutionen og Jerusalems Gamle By, inden han i aftes var æresgæst ved en massiv statsmidag for 400 gæster.

Idag er Harper fløjet nordpå for at besøge kristne hellige steder i Galilæa og deltage i indvielsen af Stephen Harper Fugle-tiflugtsstedet i Hula-dalen, er projekt sponsoreret af det canadiske “Jewish National Fund”.

Nu til aften flyver han til Jordan for at mødes med landets ledere – og imorgen vil han af Tel Aviv Universitet blive udnævnt til æresdoktor.

Han har sagt, at han ikke har noget at undskylde for sin uforbeholdne støtte af Israel. Han siger, at Canada også har dybe forbindelser med mange arabiske lande og er en betydningsfuld finansiel bidragyder til Den palæstinensiske Myndighed (PA).

Hvem er så denne Harper, som har gjort sig så bemærket i Israel – og ude i verden – for sin holdning til landet?
Få måneder efter at være blevet premierminister, forsvarede han Israels militære indrykming i Libanon og argumenterede, at denne reaktion på beskydning og kidnapning af israelske soldater var mådeholden. Han var den første vestlige leder, som skar ned på hjælp til PA, efter at Hamas – terrorist-organisationen som har svoret på at ødelægge Israel – vandt det palæstinensiske valg i 2006 og voldeligt gjorde slut på Fatah-styret i Gaza-striben.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Harper var også den første, som trak sig tilbage fra FN’s verdenskonference mod racisme, kendt som Durban II, efter at den udviklede sig til et forum for nedrakning af Israel.

I 2011 afgav Canada den eneste stemme i FN”s menneskerettighedsråd som oppositon imod en fordømmelse af Israels militæroffensiv i Gaza.

To år senere brugte Harper sin indflydelse på et G8 topmøde for at sikre, at gruppens kommunike udelod henvisning til Israels grænser før 1967 som start for fredsdrøftelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I 2012 modsatte Harper sig PA-præsident Mahmoud Abbas bestræbelse i FN’s generalforsamling på at yde ikke-medlems status til”Palæstina”.

Skønt Canada altid har været en ven af Israel, er der under Harpers styre sket en betydningsfuld styrkelse af forholdet til Israel som nogle betegner som den mest dramatiske ændring i Canadas udenrigspolitiske historie efter den anden verdenskrig.