Kan blive ”høj” af at læse en bog

Vibeke Sode Hjorth Cand. theol., forlagschef  på Forlagsgruppen Lohse
Vibeke Sode Hjorth
Cand. theol., forlagschef
på Forlagsgruppen Lohse

Månedens kulturinterview med Vibeke Sode Hjorth Cand. theol., forlagschef på Forlagsgruppen Lohse

Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?
Jeg ser film – mange film! Både som ren og skær underholdning, hvor min hjerne kan holde fri, og jeg bare får et godt grin, men også film til eftertanke, hvor jeg lærer nyt om mennesker – inklusive mig selv. En god teaterforestilling – gerne i en flot teaterbygning som Det Ny Teater eller Skuespilhuset i København – nyder jeg også meget. Mine forældre tog mine søskende og mig med til børneforestillinger på teateret, så jeg har tidligt oplevet det fantastiske i levende skuespil. Jeg kan bedst lide klassiske stykker eller flot opsatte musicals. Absurd teater er for mig – absurd! Mine bedste film- og teateroplevelser er dem, hvor der bliver rykket i mine følelser – og måske også i min tro – og jeg i flere dage bagefter har svært ved at ryste oplevelsen af mig. Og så bliver jeg fascineret af de gode skuespilpræstationer, hvor jeg helt glemmer, at der er tale om skuespil.
Skønlitteratur, krimier – jeg elsker at blive suget ind i en bogs univers og lukke resten af verden ude. Gode romaner giver mig det samme som gode film og teaterstykker, men fordelen ved romanerne er, at de varer meget længere end et par timer! Jeg kan blive helt ”høj” af at læse en bog, hvor sproget bare flyder, eller hvor der leges med ord og udtryk, så jeg bliver standset og lærer nyt. Jeg er afhængig af den ro og fordybelse, det giver at læse en bog.

Hvilke kunstprodukter har betydet (eller betyder) mest for dig? Eller: Hvilke kunstprodukter ville du nødigst undvære?
Jeg går ikke ret tit på kunstmuseer, men jeg nyder både skulpturer og billeder, ligesom jeg er betaget af flot design, hvor der er kræset for detaljen. Da jeg var lærer på Børkop Højskole, blev jeg dybt fascineret af at se, hvordan eleverne gennem undervisningen opdagede nye sider af sig selv og fik mod til at udtrykke sig gennem maling, bevægelse, skulpturer, ord, glaskunst, drama og meget mere. For mig er kunstprodukterne ikke vigtige i sig selv. De har kun betydning, hvis de rykker noget hos både kunstneren og betragteren.
Mine egne kunstprodukter i form af smykker vil jeg virkelig nødig undvære. Når jeg har brug for at gøre noget helt andet, finder jeg mine æsker frem med sølvtråd, lædersnore og perler. Det giver mig stor tilfredsstillelse at lade min skaberglæde komme til udtryk på den måde.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
Det er uden sammenligning Poul Hoffmanns bibelhistoriske romaner. Helt fra min første oplevelse med Over alle ørne i 10. klasse har jeg været begejstret og læst alle hans bøger flere gange. Hans forfatterskab har i enestående grad præget min lyst til og oplevelse af at læse i Bibelen: At den rent faktisk er Guds ord til mig, at den er til at stole på, og at det i Bibelen, som vi lige nu kan opfatte som fejl eller modsigelser, kun skyldes, at vi endnu ikke har forstået det hele! Guds ord beskriver den virkelige virkelighed, og alt andet må ses i lyset af det – det har jeg lært gennem Poul Hoffmanns bøger.
Jeg vil også nævne Guds folks mission, som Lohse udgav sidste år. Det er bibelundervisning, når det er allerbedst: Tekster fra hele Bibelen, der sættes i naturlig relation til mit hverdagsliv og bevæger mig til holistisk mission.

Poul Hoffmanns bibelshistoriske romaner har haft allerstørst betydning
Poul Hoffmanns bibelshistoriske romaner har haft allerstørst betydning