Ya’alon: ‘USAs sikkerhedsplan er ikke papiret værd’

Israels forsvarsminister, Moshe Ya’alon, siger, at udenrigsminister John Kerrys sikkerhedsplan “ikke er det papir værd, den er skrevet på”, og at “Kerry bør vinde sin Nobel-fredspris og lade os være”.
Ya’alon sagde privat, at “Kerry ikke kan lære os noget om konflikten med palestinenserne” og har udtrykt stor skepsis om Kerrys fredsbestræbelser.

Mens Kerry presser på for at opnå en endelig aftale mellem Israel og palestinenserne, har Ya’alon i private samtaler i Israel og USA Ya’alon blot haft barske ord at sige om Kerry.
– Palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas er i live og har det godt, takket være os, sagde forsvarsministeren. I det øjeblik vi forlader Judæa og Samaria (Vestbredden), er han i realiteten færdig – der har ikke været nogen forhandlinger melllem os og palæstinenserne, men snarere mellem os og amerikanerne. Det eneste, der kan “redde os”, er, at John Kerry vinder Nobel-prisen og lader os i fred”.

Y’alon, der var Israels forsvarschef fra 2002-2005, da den anden intifada var på sit højeste, har ikke meget til overs for de amerikansk-udarbejdede sikkerheds-arrangementer for området.
– USA’s sikkerhedsplan er ikke det papir værd, den er skrevet på, siger Ya’alon. Den har ingen fred og ingen sikkerhed. Blot vor fortsatte tilstedeværelse i Judæa og Samaria og ved Jordan-floden vil sikre, at Ben Gurion lufthavnen og Netanya ikke biver mål for raketter fra alle retninger. Kerry, der viste sig her med tvangstanker og messiansk iver, kan ikke lære mig noget om konflikten med palæstinenserne.

Ya’alon, der sidder ved statsminister Benyamin Netanyahus side under drøftelserne med Kerry, er i de sidste måneder blevet en bitter og hård fjende af det amerikanske hold.
– Jeg er en svær nød at knække, siger han. Der er ingen virkelige forhandlinger med palæstinenserne.Amerikanerne afholder forhandlinger med os og parallelt med palæstinenserne. Hidtil er vi den eneste side, som hargivet noget – løsladelse af mordere – palæstinenserne har ikke givet noget.

Den israelske minister mener, at Abbas ikke er partner for en endelig ordning på grund af hans uforsonlighed.
Den egyptiske avis “Al-Masry-al-Youm” citerer kilder i Den arabiske Liga for, at Kerry har anmodet Ligaens udenrigsministre på et møde i Paris i søndags om at vise nogen fleksibilitet og skubbe palæstinenserne til at gøre nogle indrømmelser, således at Obama-regeringen kan presse Israel for noget tilsvarende. Kerry gav udtryk for bekymring over, at hvis hans initiativ slår fejl, vil dette kunne indebære et større tilbageslag for selve fredsprocessen.

Under det tre timer lange møde skal den palæstinensiske udenrigsminister, Riad al-Maliki, aggressivt have besvaret Kerrys anmodning, især om det vedvarende israelske krav om en palæstinensisk anerkendelse af Israel som en jødisk stat, og tilbudt blank støtte til den palæstinensiske indstilling.