Hamas vil bekæmpe NATO-styrker som ‘besættelsesmagt’

Hamas vil opfatte en NATO-styrke på Vestbred-området eller i Gaza-striben som en okkupant og vil bekæmpe den som den israelske besættelse, siger talsmanden for Hamas, Sami Abu Zuhri.

Hamas’ advarsel er fremsat som en reaktion på en udtalelse af præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, til “New York Times” om, at han ikke vil modsætte sig stationering af NATO-tropper i en fremtidig palæstinensisk stat for at forhindre terrorisme og våbensmugleri.
– Vi vil ikke acceptere tilstedeværelsen af en udenlandsk styrke efter en israelsk tilbagetrækning, siger han. Udenrigsminister John Kerry og andre må genoverveje deres stillinger. De må vide, at palæstinenserne ikke har bemyndiget nogen til at skade deres rettigheder.

Abu Zuhri opfordrede palæstinensiske grupper till at forene sig og modsætte sig en aftale mellem PA og Israel.
– Det vil lykkes os at forpurre denne sammensværgelse, sagde han med henvisning til Kerrys bestræbelser på at opnå fred. Intet arabisk land vil gå med til en krænkelse af en centimeter af deres land.

Hamas-talsmanden udtalte, at Kerrys såkaldte ramme-aftale mellem PA og Israel ikke er andet end en amerikansk-israelsk plan om at likvidere den palæstinensiske sag.
– Desvære er de palæstinensiske forhandlere gået ind for at blive involveret i dette, sagde han videre. Men vort folk vil ikke lade sig narre af farlige planer. Hamas vil ikke tillade nogen aftale, der berører palæstinensiske rettigheder.

Abu Zuhri fremsatte påny sin opfordring til Abbas om at trække sig ud af fredsdrøftelser med Israel. Henvendt til Abbas sagde han: “Ingen har givet dig mandat til at tale på vegne af det palæstinensiske folk eller Hamas eller en hvilkensomhelst anden palæstinensisk gruppe.”

Fatah reagerede på Hamas’ trussel ved at udtale, at tilstedeværelse af NATO-tropper eller af et andet tredje-parti på Vestbredden eller i Gaza ikke skader palæstinensisk suverænitet. Fatah beskylder Hamas for at udsende “mistænkelige budskaber”, der er på linje med Israels holdning og tjener dettes mål.

Hamas’ statsminister, Ismail Haniyeh, siger, at fredsdrøftelserne ikke har bragt palæstinenserne andet end ulykker og indrømmelser.

– Palæstinenserne er ikke bundet af nogen aftale opnået af Kerry, fordi den vil blive opfattet som uretfærdig og udtænkt som en konsolidering af ran af vort land, siger Haniyeh.


Artiklen fortsætter efter annoncen: