Jøder bliver spanske statsborgere – 500 år efter udvisningen

Den mørke middelalder er blevet lidt lysere, efter at Spanien har udarbejdet et lovforslag om tildeling af spansk statsborgerskab til personer – jøder såvel som ikke-jøder – der kan bevise deres sefardiske oprindelse.

Sefardere er betegnelsen for jøder, der blev udvist fra Spanien {på hebraisk: Sefarad) af kong Ferdinand og dronning Isabella i 1492 under inkvisitionen.

Mange af de fordrevne jøder slog sig ned i en række Middelhavs-lande, mens andre – såkaldte conversos – lod sig tvangsomvende til kristendommen for at bevare livet.

Den spanske imødekommenhed begyndte i november 2012 med en forsonende gestus fra det spanske udenrigsministerium og justitsministeriet over for de sefardiske jøder.

Lovforslaget skal godkendes af det spanske parlament. Men dette menes blot at være en formsag. Realiteten er, at man fra spansk side har meddelt, at efterkommere til jøder, der blev udvist fra Spanien for 500 år siden, vil kunne opnå spansk statsborgerskab uden at opgive deres nuværende statsborgerskab.

En uge efter denne meddelelse har Kong Juan Carlos modtaget en delegation af 60 jødiske ledere, og på dette møde udtalte kongen:
– Spanien udfolder stor bestræbelser på at styrke båndene med sefardiske samfund verden over. Vores historie er blevet beriget med spanske jøders bidrag til kunst og videnskab, handel og filosofi. Vi er meget stolte over denne arv.

Det er vanskeligt at fastslå, hvor mange personer vil kunne nyde godt af dette fremskridt, men det menes at dreje sig om 3 millioner i lande verden over.
– Den symbolske betydning af dette er lige så stor som den praktiske implikation, siger lederen af større amerikansk-jødiske organisationer, Malcolm Hoenlein. Det er et vigtigt budskab om behovet for at konfrontere historien – at man ikke kan undslippe begivenheder i fortiden.

Meddelelsen fra Madrid har skabt røre i den jødiske verden.
Leon Amiras, formand for foreningen af indvandrere til Israel fra Spanien, Portugal og Sydamerika, siger, at han agter ansøge om spansk statsborgerskab, og at mange familier har papir på deres herkomst.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Amiras onkel, Mordekai Ben-Abir, 88, der lever i Israels sydlige Beersheba, siger, at han har en doktorgrad i filosofi fra Barcelona Universitet og har kunnet spore sine catalanske forfædre tilbage til udvisningen i 1492.
– At vende tilbage til Spanien med et spansk pas, siger han, er en sejr for min familie og for det jødiske folk.

I Israel har det store formiddagsblad, “Yediot Aharonot” offentliggjort en liste med over 50 klassiske sefardiske efternavne som Abutbul, Medina og Suaretz.

Skønt mange ansøgere er interesseret i at opnå spansk statsborgerskab af sentimentale grunde, er der israelere, som kunne tænke sig at åbne en business i Spanien, til trods for dettes økonomiske problemer og store arbejdsløshed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En hel verden vil åbne sig for disse nye spaniere, der i kraft af deres statsborgerskab vil kunne arbejde i et hvilketsomhelst land inden for Den europæiske Union.