Obama indleder ny runde i fredsprocessen

Præsident Barack Obama indleder en ny runde i den iraelsk-palæstinensiske fredsproces, når han idag mødes med Jordans kong Abdullah II i Palm Springs i Californien.

I stedet for at mødes i det snehærgede Washington skal de træfffes i det solbeskinnede Californien, hvor der højt oppe på deres dagsorden er flygtningene, der strømmer fra Syrien ind i Jordan.

Deres møde finder sted to dage efter, at Obama sagde, at Syrien var ved at smuldre, og chefen for USA’s nationale efterretningstjeneste, James Clapper, havde udtalt, at det krigssplittede land var ved en “undergangs-katastrofe”.

Jordan har modtaget 600.000 syriske flygtnige, der belaster Jordans infrastruktur og økonomi. USA har hidtil ydet 1.7 milliarder dollars i hjælp til syriske flygtninge, oplyser “U.S.Agency for International Development”.

Obama og Abdullah vil også drøfte de amerikansk-ledede bestræbelser på at fremme en israelsk-palæstinensisk fredsordning.

Abdullah har været i Washington i flere dage og har mødtes med vicepræsident Joe Biden og forsvarsminister Chuck Hagel.

Obama-Abdullah mødet er det første af tre, USA’s præsident vil afholde med Mellemøst-ledere i de kommende uger.

Den 3.marts skal han mødes med statsminister Benyamin Netanyahu, der har været skeptisk om en midlertidig ordning, som USA og andre verdensmagter har opnået med Iran om dets atomprogram.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I slutningen af marts tager Obama til Saudi-Arabien for først og fremmest at drøfte situationen omkring Iran.