Kerry: ‘Bosættere kan blive boende’

Udenrigsminister John Kerry udtaler, at bosættere på Vestbred-området ikke behøver at opgive deres hjem som led i en israelsk-palæstinensisk fredsaftale.

Han blev i et interview med israelsk TV spurgt, om den personlige pris bosættere må betale i en fredsordning og svarede:
– Jeg er slet ikke sikker på, at de skal forlade deres hjem.

I interviewet, hvis sigte var at opnå det israelske folks tiltro, var han på linje med statsminister Benyamin Netanyau, som forleden sagde, at han ikke havde til hensigt at lade bosættere rømme bosættelser som led i en fredsatale.

Kerry blev også spurgt om sin kommentar til forsvarsminister Moshe Ya’alons udtalelse om, at han havde “tvangstanker” og var motiveret af “et messiansk kompleks”.Til dette svarede han:
– Jeg gør mit job. Jeg mener, jeg er forpligtet og beslutsom. Jeg synes ikke, jeg har tvangstanker.

Er han ved at miste håbet om at få en aftale i stand mellem palæstinensere og israelere, blev han dernæst spurgt. Hans svar var:
– Det er ikke sådan, jeg virker. Jeg siger som israelerne – ingen “deal” er bedre end en dårlig “deal”.

Han sagde, at han arbejdede nært sammen med de to sider for at imødekomme deres sikkerhed og mål på langt sigt.
– Jeg ved ethundredtusind procent, at man kan ikke henvende sig til det israelske folk med udsigt til, at det, du tilbyder, vil være som at forvandle Vestbredden til Gaza, Israels sikkerhedsproblem er skudsikkert. Det sagde jeg allerede den første dag.

Kerry sagde, at han ikke ville anmode israelerne om at acceptere en aftale blot baseret på håb, men på realiteter og konkrete garantier.