Næste skridt: Forsoning

Kirkeledere i CAR har udsendt deres anden fælles erklæring. I den først erklæring bad de FN om hjælp. Nu maner de til forsoning. Foto World Watch Monitor.
Kirkeledere i CAR har udsendt deres anden fælles erklæring. I den først erklæring bad de FN om hjælp. Nu maner de til forsoning. Foto World Watch Monitor.

Ledere for fire millioner kristne i Den Centralafrikanske Republik har udsendt en ny fælles ’Bangui-erklæring’ med opfordring til forsoning i landet, skriver Åbne Døre.

I Bangui II-erklæringen fra 4. februar følger 170 kristne ledere fra den Centralafrikanske Republik op på erklæringen fra oktober 2013. I ’Næste skridt’ beder de om hjælp til forsoning.

Kirkeledere i Den Centralafrikanske Republik (CAR) vil nu begrænse de religiøse og politiske spændinger i landet. Situationen har udviklet sig, siden de i den første Bangui-erklæring fortalte om oprørsgruppen Sélékas forbrydelser og bad FN om militær indgriben.

Bangui-erklæring nr. II

Den første Bangui-erklæringen fra oktober 2013 blev underskrevet af fire kirkeledere. De anklagede Séléka for grusomheder mod kristne.
Den 4. februar i år mødtes 170 ledere fra protestantiske og katolske kirker i Bangui for at diskutere den nuværende situation i landet. Herefter udsendte de Bangui II-erklæringen: ”Næste skridt!”.
Nu arbejder kirkelederne i CAR for at bringe forsoning i det splittede land.

Kamp mellem militser

Siden den nye overgangsregering under ledelse af Catherine Samba-Panza tiltrådte den 22. januar, har Séléka mistet indflydelse.
Oprørerne har trukket sig tilbage til det nordlige CAR, Chad og Sudan. Men nu bliver lokale muslimer, som var associeret med oprørerne, angrebet af de såkaldte anti-Balaka selvforsvarsgrupper.
Anti-Balaka og eks-Séléka militser begår forfærdelige hævnaktioner mod hinanden, og Den Afrikanske Unions fredsbevarende styrker har ikke været i stand til at genoprette freden, selv om de bliver støttet af franske tropper.

Fordømmer volden

Kirkelederne har fordømt volden og igen påpeget, at anti-Balaka ikke er en kristen bevægelse, og at denne krise i sin grund er politisk og militær snarere end religiøs.
Lederne takkede de udenlandske fredsbevarende styrker for deres indsats, ligesom man takkede for økonomisk støtte til CAR.
De udtrykte også glæde over FN-resolutionerne fra 28. januar, som tillader udstationering af europæiske soldater til at støtte de nuværende tropper.

Arbejder for forsoning

I Bangui-II-erklæringen opfordrede kirkelederne borgerne til at bære deres del af ansvaret for krisen. De sagde, at de kristne må være genskin af Guds lys i deres politiske, økonomiske og sociale engagementer.
Åbne Døre støtter fortsat det fælles initiativ fra kirkelederne:
– Åbne Døre fortsætter med at støtte kirken i dens ønske om igangsættelse af en fredsbevarende operation i CAR, siger Åbne Døres operationelle leder for Vest- og Centralafrika.
Han understreger, at Åbne Døre forsat vil arbejde sammen med kirken for at se freden genoprettet, folk forsonet, samfund genopbygget og allermest, at liv bliver helbredt.
Kirken handler som Guds instrument i denne proces, understreger han.