Ukraines præster hjalp døende midt i skudlinjen

Præsterne gik direkte mod regeringssoldaterne og bad dem stoppe beskydningen af folket.
Præsterne gik direkte mod regeringssoldaterne og bad dem stoppe beskydningen af folket.

Protestanter, katolikker og ortodokse kristne – og fungerende præsident Oleksandr Turchynov – er alle gået direkte imod soldaterne for at bede for og med de sårede og døende i Kiev.

– Jeg så protestanter, katolikker, ortodokse og andre kristne, som hjalp folk, uanset om de var for eller imod regeringen. De var helte, fortæller en ukrainsk kvinde efter urolighederne på Maidan pladsen i februar.

For nylig sagde præsident Turchynov til et kristent blad, at Gud arbejder i hans land, trods det politiske kaos.
– Turchynov selv er en genfødt kristen og elsker Gud, siger pastor Wolodymyr Kunets fra baptistkirken Word of Life i Kiev om landets nye præsident.

Kristne i frontlinjen

Da protesterne startede sidste november, tog Ukraines kristne rollen som fredsmæglere. Ostap Kryvdyk, som er leder af demonstranterne, der er imod regeringen, siger:
– Under skudvekslingen var der en præst, som blev stående og talte med de døende og hjalp dem. Han fortalte senere, at 20 mennesker var døde der i hans arme.
Flere præster har som den græsk-katolske fader Theodosiy Ivashko vovet livet for at stå imellem de stridende parter.
– Det skete bare nogle få meter herfra. Hundreder af ukrainske politifolk stod på den ene side og regerings-modstanderne på den anden. Vi stod i midten og bad dem holde fred, siger Ivashko.
Nu prædiker præsterne i næsten alle deres gudstjenester et budskab om forsoning.
– Vi kan ikke overvinde ondt med ondt. Vi skal blive bedre til at tilgive, fastslår det kristne parlamentsmedlem Alexandr Dubovoy.
Nogle dage efter massakren, hvor over hundrede blev dræbt og 600 såret, fik en af kirkerne rejst et telt, hvor folk kan få rådgivning og forbøn. Og folk strømmer til, dels for at modtage hjælp, dels for selv at hjælpe deres landsmænd.