En fejring af uovervindelighed

Hedvig (Liv LeMoyne), Bobo (Mira Barkhammar) og Klara (Mira Grosin) i ”Vi er de bedste!” (still fra filmen: © 2014 SF Film A/S).
Hedvig (Liv LeMoyne), Bobo (Mira Barkhammar) og Klara (Mira Grosin) i ”Vi er de bedste!” (still fra filmen: © 2014 SF Film A/S).

Lukas Moodysson, den svenske filmskaber der blandt andet stod bag det barske teenagedrama Lilja-4ever, levere med Vi er de bedste! en følsom og morsom skildring af tre pigers opvækst i Stockholm i 1980erne.

Bobo og Klara er bedste venner, udstødte i skolen, fælles modstandere af den skare af konforme, blonde piger, der bebor resten af deres univers. I et forsøg på at konkretiserer deres fremmedgjorthed, beslutter de sig for at danne et pige-punk-band – uden at skele til det faktum, at ingen af dem kan spille et instrument. Efter at have set Hedvig, der på grund af sin kristne tro også er en outsider, spille guitar ved en skolefest, indlemmes også hun i deres lille oprør mod omverdenen.
Inspireret af hans kones selvbiografiske tegneserie handler filmen om tre forskellige pigers opgør med stivstikker-voksne, meningsløse – i hvert fald set med et barns øjne – reglementer og deres egen begyndende forståelse af, hvad det vil sige at være en selvstændig person. De tre pigers hjælpeløse fremmedgørelse fra deres generation, følelsen af at være født ind i en dybt fejlbarlig verden, de ikke har magt til at ændre, ligger som grundstenen i historien. Men trods den underliggende tone af alvor er filmen båret af den blide humor, hvormed disse tre piger og deres omverden skildres. Selve historien byder måske ikke på den dybe tallerken, hvad angår originalitet, men Moodyssons bittersøde skildring af skillevejen mellem barndom og voksenliv og den følsomhed, hvormed han beskriver pigernes frustrerede søgen efter identitet, er fremragende. Deres oprørske narrestreger er kære, men aldrig nuttede, for Moodysson funderer altid deres handlinger i en følelsesmæssig sandhed.
Vi føler med Bobo, Klara og Hedvig, fordi de repræsenterer en rørende og troværdig skikkelse af ungdommelig trods, skrøbelighed og venskab. Vi er de bedste! er en fejring af det at være ung og derfor uovervindelig og af at være irrationel i en verden, der er for fuld af rationalitet, og da pigerne synger filmens titulære mantra, bør vi synge med selv, for filmens budskab er, at succes ikke i sidste ende handler om at blive fundet værdig i andres øjne, men i vores egne.

Vi er de bedste! • 102 min.
Premiere: 29. maj