Hvad vil det sige at være familie?

Masaharu Fukuyama i rollen som Ryota Nonomiya i ”Min søns familie” (still fra filmen: © Reel Pictures).
Masaharu Fukuyama i rollen som Ryota Nonomiya i ”Min søns familie” (still fra filmen: © Reel Pictures).

Min søns familie er en afmålt, følsom og tankevækkende udforskning af, hvad det vil sige at være familie i det moderne Japan.

Ryota Nonomiya er en karrierefikseret mellemleder, der ikke har hverken tid eller tålmodighed til familiær kærlighed. Sjældent hjemme hos sin forsømte hustru Midori og overdrevent fjern og formel overfor deres eneste barn, sønnen Keita, er Ryota det klassiske billede af japansk overflodsliv, hvor statussymboler forekommer mere vigtige end følelsesmæssige forbindelser. Men Ryota rystes i sin grundvold, da han erfarer, at hans søn blev forbyttet ved fødslen, og at hans biologiske søn er vokset op hos underklassefamilien Saiki. Nyheden om, at hans søn i virkeligheden ikke er hans, tvinger ham til en konfrontation med Japans traditionelle familiemønstre og med hans egne betydelige mangler som forælder.
Hirokazu Koreeda, en af Japans fineste filmskabere, brillerer her med et rørende og mesterligt nuanceret billede af, hvordan samfundets forventninger ofte kan føre til tragiske konsekvenser for det enkelte individ. Filmen navigerer det følelsesmæssige minefelt med en dreven hånd og kaster lys over historien uden hverken at fordømme sine karakterer eller give klare svar på det umulige spørgsmål: Hvad ville du gøre, hvis dit barn ikke var dit eget? Ryotas første forsøg – at opdrage begge drenge som sine egne og derved udslette mindet om hans kontakt med underklassens Japan – falder fra hinanden, da han endelig oplever den økonomisk belastede familie Saikis indbyrdes kærlighed og indser, at han er den fattige i den ligning.
Koreeda har en digters øje for menneskelighed. Ryota er ikke usympatisk, men han er fanget af sin egen forestilling om, hvad det vil sige at være fader og søn i dagens Japan. At filmen fokuserer så meget på klassedynamik, kan måske synes absurd for et vestligt publikum, for hvem æresbegreber og en næsten feudal indstilling til klasse ligger fjernt, men det er her, Koreedas egentlige ærinde ligger. Min søns familie handler om opgøret mellem den traditionelle og den mere moderne japanske opfattelse af familie, personificeret i Ryotas kamp for at begribe sin rolle i sin søns liv.

Min søns familie • 121 min.
Premiere: 29. maj