EU støtter flygtninge i Syrien med 4 mio. gennem ADRA

En af ADRA’s lokale medarbejdere sammen med en kvinde, hvis familie fik hjælp i form af tæpper og varmt tøj.
En af ADRA’s lokale medarbejdere sammen med en kvinde, hvis familie fik hjælp i form af tæpper og varmt tøj.

EU’s afdeling for humanitært arbejde har støttet ADRAs indsats for flygtninge i Syrien med 500.000 Euro, fortæller kommunikationskoordinator Jacob Nue Sønderstrup.

ECHO – EU’s afdeling for humanitært arbejde – har netop støttet ADRAs indsats for flygtninge i Syrien med 500.000 Euro – næsten 4 mio. kroner, fortæller Jacob Nue Sønderstrup fra ADRA.

Projektets mål er at hjælpe mennesker i og omkring Damaskus med adgang til rent vand, toilet, bad og vaskefaciliteter. Den nuværende mangel på sanitære forhold betyder, at dårlig hygiejne bliver en alvorlig trussel mod helbredet for de mange mennesker, der er flygtninge i deres eget land.

1,5 millioner på flugt

I områderne omkring Damaskus lever mere end 700.000 mennesker, flest børn, kvinder og ældre, under ekstremt kritiske forhold, bl.a. høj befolkningstæthed.
Mange er for mere end 2 år siden flygtet fra byen Homs, som nu næsten ligger i ruiner. Unicef anslår, at over 1.5 millioner er flygtet til områderne omkring Damaskus, hvor de bor i tomme skoler og ufærdige huse.

Mistede alt

En af de mange flygtninge er en ældre dame, som ikke ønsker at opgive sit navn. Hun fortæller:
– Min eneste søn, som jeg var afhængig af, blev dræbt. Jeg blev selv såret og måtte flygte sammen med mine børnebørn, som var den del af familien, der var tilbage. Det gik meget hurtigt, og vi kunne ikke nå at få nogen af vore ejendele med.
Familien blev sammen med mange andre interneret på en skole.
– Der er ingen døre og vinduer i bygningen, og det kolde vejr fik os til at fryse hver nat. Vi havde kun et tæppe, og vi lå helt tæt om natten for at prøve at holde varmen – og græd.
Vi havde ingen ting fået med os, mange af vores familiemedlemmer og gode venner var blevet dræbt. Vores hus lå i ruiner, og her lå vi og frøs, fortæller hun.

Hjælper fra Beirut

ADRA har arbejdet i Mellemøsten i næsten 30 år ud fra det lokale kontor i Beirut. Under indsatsen i Syrien kan man derfor trække på erfaringen fra andre kriser i blandt andet Irak og Yemen.
ADRA deltager desuden i et lokalt ngo-netværk, hvorfra hjælpearbejdet koordineres, for at gøre det mere effektivt.