Min søn er ufattelig distræt

Reminder String On FingerKære Suh.
Jeg har en kæmpe udfordring i forhold til min søn på 9 år, som indirekte er ved at drive mig til vanvid!
Han er en god og sød dreng, men han er helt ufattelig distræt! Jeg har ikke tal på, hvor mange gange han har mistet nøgler, telefon, bøger, drikkedunke, svømmebukser, håndklæder, huer, vanter – og beskeder skal nærmest skrives i panden på ham, for at han kan huske det.
Jeg føler mig magtesløs overfor det, og jeg er ked af, at jeg skælder mere og mere ud – han gør det jo ikke bevidst, men hvad skal jeg så stille op??? Hjælp!!!!
P.

Kære P.
Hvor er det fint, at du skelner mellem om din søn er sjusket – eller om han faktisk er distræt. For der er forskel på om børn er distræte eller om de ikke passer på deres ting af mangel på respekt for tingene og deres værdi.
Når man er distræt handler det om, at man i de pågældende situationer simpelthen er optaget af noget andet, end det andre – her du – synes er vigtigt!
Det handler altså om at finde ud af, hvordan din søn kan hjælpes til at få opmærksomheden på nøgler, telefon, bøger m.m. op på en 1. plads i opmærksomhedskampen!!
Her er nogle forslag til, hvordan I kan arbejde med det:
– Tag en snak med din søn om, hvad det betyder for dig, når han mister sine ting. At det koster dig penge, at det tager tid for dig at skulle ud og gen-indkøbe, at du har mindre overskud til sjove/gode ting med ham osv.
Mange børn har i dag desværre den opfattelse, at ting bare erstatter sig selv på magisk vis, eller at far eller mor bare kan ”bruge kortet”.
At få en forståelse af, hvordan tingene hænger sammen og at dem, de holder af faktisk belastes direkte af det, gør nogle gange et større indtryk end at blive skældt ud.
– Belønning motiverer ofte mere end frygten for straf, så prøv måske at aftale en form for belønningssystem.
Fx. kan du lave et skema, hvor han hver dag optjener et kryds, hvis han har husket alt den dag. Når ugen er gået, veksles krydsene med slik/kroner/andre fordele.
– Hjælp også din søn med at gennemtænke rutiner/huskeregler, der gør det nemmere for ham at få alting med hjem.
Det kan fx. være, at han i en periode skal gå med en snor om fingeren hele dagen (husk i så fald at skifte farve på snoren for hver dag, ellers vænner barnet sig bare til den). Eller det kan være en lille tjek-liste, han hver dag skal gennemgå, inden han går hjem.
I kan måske også lave en sjov lille rime-remse, der minder ham om det vigtigste? Alene det at have lavet remsen, vil give ham en øget opmærksomhed på det, han skal huske.
– Spørg også din søn, hvad han selv mener ville kunne hjælpe ham med at huske sine ting. Ofte har børnene selv en meget bedre fornemmelse af, hvad der i praksis ville hjælpe end vi voksne.
Jeg håber nogle af disse ting vil virke for din søn – og ellers kan jeg trøste dig med, at drenges distræthed som regel tager af med årene, i takt med at hjernen udvikles. Indtil da må du væbne dig med tålmodighed.
Hilsen Suh