Skal vi bare bære over med hende?

Serious ContemplationHej Suh
Der er i vores omgangskreds en kvinde, som har nogle psykiske problemer.
Bl.a. forstår hun ikke altid, hvordan hun påvirker andre mennesker, og hun siger ting meget direkte og hårdt, som tit gør andre kede af det, og så trækker de sig fra hende. Jeg tror ikke, hun forstår sin egen andel i det.
Jeg har flere gange tænkt på, om jeg skal sige noget til hende om det, men jeg frygter, at hun pga. sin psykiske tilstand slet ikke vil kunne tage det til sig og i stedet for bare blive såret. Så er det måske bedre at lade tingene være som de er og bare bære over med hende?
Venlig hilsen Mægleren

Kære Mægler
Det lyder som om der er flere ting at overveje i denne situation.
For det første er der selvfølgelig hensynet til kvindens psykiske tilstand. Har hun her nogle handicaps, så bør omgivelserne også vise hende nogle særlige hensyn – ligesom man ville gøre, hvis hun var fysisk handicappet. At være overbærende i visse situationer kunne være en fin gestus at vise hende.
Omvendt skal I andre omkring hende selvfølgelig også kunne være der, og der er en grænse for, hvor meget man kan rumme af fornærmelser eller grovheder.
Måske er dette ikke blot et problem for jer, der bliver udsat for det, men måske er det også et problem for kvinden selv, som måske undrer sig over, hvorfor hun har problemer med sociale relationer? Hvis det forholder sig sådan, kan det være det, der afgør, om du skal tage chancen og tage en snak med hende – for så er der måske mere at vinde, end der er risiko for at tabe?
Og hvis du tager udgangspunkt i et ønske om at ville hjælpe jer alle til at have det rarere med hinanden, og i sidste ende med det mål for øje, at hun selv kan blive mere vellidt og føle sig mere velkommen – ja, så kan det måske være, at hun også selv kan se idéen i at meddele sig lidt anderledes?
Hvis du blot gør dig umage med at overbringe dit budskab venligt og i respekt for hendes psykiske udfordringer, så må resten være op til hende.
Fortæl hende gerne, hvad man med fordel i stedet for kunne sige, når man skal konfrontere andre med diverse ting, for muligvis har hun ingen idé om, hvordan man udtrykker sig anderledes.
Hilsen Suh