10.000 passagere strandet efter flyselskabers aflysning

Titusinder af israelske turister på udenlandsrejse og et stort antal udenlandske turister i Israel er strandede efter internationale flyselskabers aflysning af deres trafik på Ben Gurion lufthavnen i Tel Aviv.

Årsagen til flyforbudet er en Hamas raket, der ramte et hus i byen Yahud, nær lufthavnen, samt Hamas’ trussel om skyde mod denne.

De israelske luftfartsselskaber El Al, Arkia og Israir er praktisk taget de eneste, der stadig flyver til og fra Tel Aviv, og mange af de strandede flypassagerere prøver nu at flyve med disse selskaber.

Flybilletpriserne er steget voldsomt i takt med efterspørgslen. Som et eksempel koster en tur/retur rejse Tel Aviv-London med El Al nu næsten det dobbelte – en stignng fra 820 dollars til 1520.

Israelere der er strandet i Tyrkiet, befinder sig i en særlig vanskelig situation, eftersom intet israelsk luftfartsselskab flyver direkte til Istanbul. Mange af disse israelere flyver nu derfra til andre destinationer i Europa, hvorfra de kan flyve til Tel Aviv.

I Israel opfattes flyaflysningerne som en sejr for Hamas, der på behørig vis har taget ansvaret for dette. Statsminister Benyamin Netanyahu siger, at “beslutningen belønner Hamas-terroristerne for ingenting”.

Otte luftfartsselskaber opretholder stadig flyvning til Tel Aviv, inklusiv det jordanske og det græske luftfartsselskab “Blue Bird Airways”.
Israelske myndigheder har tilbudt, at selskaberne kan benytte Uvda lufthavn, 60 km nord for Eilat, men endnu har intet lufartsselskab accepteret tilbuddet.