Peres tilbragte sidste dag som præsident med kondolencebesøg

Det er i dag præsident Shimon Peres’ sidste dag som Israels statsoverhoved, og han tilbragte den med kondolencebesøg hos pårørende til faldne israelske soldate.

Det har været en emotionel uge for den snart 91-årige Peres, ikke blot fordi han forlader, hvad han betegner som sit “gyldne bur”, men fordi han hver dag har taget rundt for at trøste sørgende familier.

Peres, som i sit fødeland Polen havde navnet Szymon Perski, er den sidste af Israels “grundlæggende fædre”. Fra at være “høg” er han blevet forvandlet til “due”. Han har stået i allerforreste linje for Israel i 65 år og vist ukuelighed over for utallige udfordringer.
Han har som Nobel-fredsprisvinder og “ældre statsmand” opnået ry af fredsmager. Hans post som præsident har været af ceremoniel art, men han har fremsat et politisk budskab om fred, der har bragt ham i konfrontation med Israels højrefløjs statsminister Benyamin Netyahu.

I 1934 kom han som 11-årig til det daværende Palæstina og sluttede sig til Haganah-militsen, som kæmpede i uafhængighedskrigen i 1948 og siden blev til Israels hær.

Skønt han var beundret rundt om i verden, var han kendt som “den evige 2’er´ hjemme, og han tabte ved valgene i 1977, 1981, 1984 og 1996. Men efter hvert nederlag fik han ry for sin udholdenhed og sit fremsyn.

Da han blev valgt til Israels 9. præsident i 2007 var det en triumf for en 80-årig. Han genoprettede præsidentembedets prestige efter skandalen omkring hans forgænger, Moshe Katsav, der nu afsoner en syv år lang fængselsstraf for sex-forbrydelser.

Peres tager sig vel af sit helbred. Han siger, at hemmligheden bag hans aktivitet i sin høje alder er, at han hver dag gør gymnastik, ikke spiser meget og drikker et eller to glas god vin.
– Alle spiser tre gange om dagen, siger han. Man spiser tre gange dagligt og bliver tyk. Hvis man vil læse tre gange om dagen, bliver man vis. Det er bedre at blive vis end fed, og jeg sover blot 4-5 timer om natten.

For de fleste israelere betyder Peres’ afgang afslutningen på en æra.
Klummeskriver Nahum Barnea siger:- Peres var en vigtig præsident som følge af hans status i hovedstæderne verden over og for den værdighed, han genoprettede hjemme i kølvandet på Katsav-affæren


Artiklen fortsætter efter annoncen: