12 timers våbenhvile lørdag

Israelsk soldat i en af de mange tunneller, der fører fra Gaza-striben dybt nede til langt inde på israelsk område.  Israelsk soldat i en af de mange tunneller, der fører fra Gaza-striben dybt nede til langt inde på israelsk område.

En 12 timers humanitær våbenhvile mellem Israel og Hamas er trådt i kraft lørdag morgen kl. 8 og har åbnet et vindue for diplomatiske forhandlinger om at opnå en permanent løsning og undgå en fortsættelse af konflikten.

 

– Palestinenserne som forlod deres hjem vil ikke kunne vende hjem i løbet af våbenhvilen, og det israelske militær vil fortsat søge efter og ødelægge smuglertunneller, siger koordinatoren af regeringsaktiviteter på Vestbred-området, generalmajor Yoav Mordekai.

Statsminister Benyamin Netanyahu gik igår med til en våbenhvile, og det gjorde tillige Hamas, oplyser en Hama-tilknyttet TV-station.

Udenrigsminister John Kerry prøver imens at udarbejde en ugelang våbenhvile, hvorunder repræsentanter for de to sider og internationale mæglere vil prøve at udhamre en permanent våbenstilstand.

Flere israelskeregeringsembedsmænd har udtrykt modstand mod en våbenhvile, medmindre den omfatter en demilitarisering af Gaza og ødelæggelse af smuglertunneller, der bruges som våbenlagre og til terrorangreb mod Israel.

Hamas på den anden side udtaler, at det ikke vil aceptere en ordning, som ikke omfatter ophævelsen af belejringen af Gaza, åbning af land-overgange til Gaza og udvidelse af fiskerirettigheder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Under et besøg på et “Iron Dome”-batteri igår sagde forsvarsminister Moshe Ya’alon, at tropperne står over for “en betydninigsfuld og snarlig udvidelse af landoffensiven”.

– Hamas betaler en høj pris og vil betale en endnu højere pris, sagde han.

Den øverstkomanderende over Syd-kommandoen, generalmajor Sami Turgeman, siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har fundt og har ødelagt mindst halvdelen af fjendens angrebstunneller, og vi vil beslutsomt fortsætte dette. Det tog Hamas fem år at bygge disse tunneller, og i løbet af en uge er det lykkedes os at forårsage betydelig skade på dem. Soldaterne og deres officerer føler sig forpligtet til deres mission – at finde og ødeløgge tunnelerne.

Videre sagde Turgeman:

– Der er et underjordisk Gaza, som vi har fundet. Det har været enormt dyrt at bygge dem. Hundreder af mennesker i Gaza-striben har blot en opgave – at udgrave tunneller. Det tager gennemsnitligt fire måneder at byge en tunnel. De fleste af dem er udgravet med hænder om natten. Ejere af land over tunnellerne ved ofte, hvad der er opført under deres jord, men de er ikke bekendt med tunnellens rute.

Efter begyndelsen af landoperation har militæret afsløret 31 tunneller og ødelagt 11 af dem


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle udenlandske journalister haraf militæret fået tilladelse til at gå ind i nogle af de fundne tunneller. I en reportage, udsendt gennem Den udenlandske Presseforening, hedder det:

-Vi gik ind fra Israel-siden.og fortsatte omkring 50 meter ind i retning af Gaza. Vi har netop fået at vide af hæren, at tunnellen er lidt over tre kilometer lang, og at den begynder under et drivhus.

Våbenhvilen blev erklæret, efter at der i løbet af fredagen var en konstant raketbeskydning fra Gaza af store dele af Israel, bl.a. fem raketter mod Tel Aviv.”Iron Dome”-batterier opfangede mindst ni af raketterne.