Israel forlænger våbenhvile – Hamas svarer med raketter

Israels premierminister Netanyahu og forsvarsministeren bekendtgør våbenhvilen.

Israels sikkerhedskabinet har har stemt for en forlængelse af en humanitær våbenhvile med Hamas, men kort efter regnede det med raketter fra Gaza-striben mod byer og bebyggelser i det sydlige Israel.

Raketterne var afsendt mod Ashkelon, Ashod, Petah Tikva og Gedera. “Iron Dome”-luftforsvarssystemet opfangede en raket over Ashkelon og en over Ashdod.

Våbenhvileforlængelsen er på 24 timer, der udløber kl. 20 idag. Sikkerhedskabinettet afviste imidlertid udenrigsminister John Kerrys plan for en ugelang forlængelse.

Som led i våbenhvilen vil den israelske hær fortsat kunne lede efter og ødelægge Hamas’ angrebs-tunneller.

Kerry har i Paris mødtes med EU’s udenrigschef, Catherine Ashton, og udenrigsministrene fra Frankrig, England, Tyskland, Italien, Tyrkiet og Qatar for at fremme en våbenhvile. USA afviser at forhandle med Hamas, idet det opfatter organisationen som en terroristgruppe.

Tidligere igår gik Israel med til en 4 timers forlængelse afvåbenhvilen på 12 timer, til trods for at Hamas og Islamisk Jihad afviste dette

På regeringsmødet stemte følgende for forslaget om en forlængelse: statsminister Benyamin Netanyahu, forsvarsminister Mose Ya’alon, finansminister Yair Lapid, justitsminister Tzipi Livni og kommunukationsminister Gilad Erdan, mens føkgende stemte imod: udenrigsminister Avigdor Lieberma, økonominister Naftali Bennett og minister for intern sikerhed, Yitzhak Aharonovich..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Iløbet af lørdagens stilstand lykkedes det hæren at afsløre fire nye tunneller.

En talmand for Hamas, Sami bu Zhar, siger, at Hamas ikke vil acceptere en våbenhvile, som ikke omfatter fjernelse af styrker fra Gaza.

– Enhver humanitær våbenhvile vil være uakceptabel, hvis den ikke omfatter en israelsk militær tilbagetrækniing fra Gaza og ikke tillader beboerne at vende tilbage til deres hjem og evakuere de sårede, sagde han..


Artiklen fortsætter efter annoncen:Imens er antallet af dræbte palestinensere nået op over 1000, mens antallet af dræbte israelske soldater er på 42.

Israels nye præsident, Reuven Rivlin.fortsætter, hvad hans forgænger, Shimon Peres, gjorde – at aflægge kondolencebesøg hos pårørende til dræbte soldater.

I Gaza blv våbenhvilen brugt til at købe forsyninger og til at udgrave 146 lig af ruinerne.

Ifølge ubekræftede forlydender vil Hamas underskrive en våbenaftale med Nord-Korea for at genopbygge dets missilarsenal. Richard Oestermann
(Sendt kl, 9.30 dansk/morsk tid)


Artiklen fortsætter efter annoncen: