Begyndelsen til tredie Intifada?

Arabiske optøjer har bredt sig til flere byer i Israel, og det stående spørgsmål er nu, om dette er begyndelsen til den tredje Intifada (opstand).

Der var sammenstød mellem politi og demonstranter i Øst-Jerusalem og i området omkring “Den lille Trekant” i det nordlige Israel til langt ud på aftenen, og idag meldes om en spændt stemning.
Urolighederne kommer nærmere, og jeg kan rapportere, at fire parkerede biler på min gade, der grænser op til et arabisk bykvarter, har fået deres vinduer smadrede. Politipatruljer er blevet forstærkede. Man har ikke fundet gerningsmændene til ødelæggelsen af disse biler.

Fire brandslukningshold bekæmper en brand nær bydelen Har Homa. Den menes at være blevet startet med en Molotov-cocktail.

I den palæstinensiske landsby Sharafat, nær det israelske bykvarter Gilo, demonstrede 200 personer mod Israel, som blev drevet tilbage af politiet. Også i bykvarteret Antonia i Jerusalems Gamle By kastede unge arabere sten mod politiet.

Efter voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi i byen Qalansawe afholdt byens borgmester, Abdel Baset Salame, hastemøder med byens dignitarer, skoleledere og sheikher og anmodede dem om at hjælpe med til skabe ro.
– Jeg forsøgte at overtale de unge til at holde inde, men det var forgæves, siger han.

I Tayibe samledes 400 demonstranter nær hovedvejen og kastede sten mod israelske sikkerhedsstyrker, der brugte gummikugler og tåregas for at sprede mængden.
Demonstranterne råbte: “Vi vil ofre vores liv og blod for Al Aksa”. De sagde, at de fortsat ville bekæmpe det israelske militær på Vestbred-området.
En bilist i en privatbil prøvede at overkøre flere politimænd i Tayibe. Sharon-distriktets militærchef, Koby Shabtay, afskød fire kugler mod bilens baghjul for at stoppe den. Føreren flygtede derfra.

Et stort antal protesterende demonstranter ved Ar’ara på hovedvej 65 i Wadi Ara, kastede sten mod politiet og afbrændte bildæk. En politimand blev såret, og en demonstrant arresteret.

I Nazaret demonstrerede over 1000 personer. De blev mødt af en politistyrke, der spredte dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Som følge af optøjerne er rute 5614 der fører fra hovedvej  57 til Qalansawe og Tayibe blevet lukket for trafik.

Obduktion
De nylige optøjer i den arabiske sektor begyndte i fredags, da den dræbte 16-årige unge palæstinenser, Muhamed Abu Khdeir, blev begravet. Det menes, at han blev dræbt af israelske højrefløjs-fanatikere som gengældelse for kidnapningen og drabet af tre israelske teenagere.
En obduktion af Khdeir har vist, at han blev brændt levende. Hans far kræver, at Israel finder hans søns morder og ødelægger hans hus, som det gjorde med morderne af de tre israelere.

Tredje mistænkt arresteret

Israelsk militær har lørdag aften arresteret en tredje araber, mistænkt for kidnapningen og drabet på de israelske teenagere. Hans navn er Hussam Dufash.
For to uger blev det oplyst, at Amar Abu-Eisha. 33, og Marwan Kawasmneh, 29. begge fra Hebron, er de to hovedmistænkte i bortførelsen og drabet af de tre. De jages nu af sikkerhedsstyrkerne.