Fredsmøde for Israel stoppet

- Det bliver ikke nemt fremover at arrangere demonstrationer, der går imod disse grupper i det danske samfund, mener Jørgen Vium Olesen.
– Det bliver ikke nemt fremover at arrangere demonstrationer, der går imod disse grupper i det danske samfund, mener Jørgen Vium Olesen.

Et fredeligt møde foran Christiansborg blev forstyrret af palæstinensere og derpå stoppet af politiet, fortæller Jørgen Vium Olesen.

Af Bodil Lanting

– Der var en god, fredfuld stemning, da både jøder, palæstinensere og kristne mødtes i fredags, men mødet blev stoppet af politiet ca. halvanden time efter det var begyndt, fortæller Jørgen Vium Olesen.

Politiet besluttede at stoppe mødet for at beskytte deltagerne, da grupper af unge palæstinensere fra bl.a. Nørrebro, som i forvejen var kendt af politiet, begav sig på vej igennem den indre by til Christiansborg.
De unge kom fra et pro-palæstinensisk møde på Rådhuspladsen, som netop var afsluttet. Deres mål var at genere mødet på Christiansborg, arrangeret af Dansk Zionistforbund, Frit Iran og danske kristne.

Ytringsfrihed truet

– Grupper af unge palæstinensere begyndte at råbe, tude i deres horn og genere mødet, som ellers var yderst fredsommeligt, fortæller Jørgen Vium. Han forstår godt, at demokratiet har vanskelige kår i den arabiske verden:
– Respekt for andres meninger er en saga blot. Og at lytte til andres synspunkter, er uden for deres rækkevide. Det er ikke underligt, at demokratiet i den arabiske verden har trange kår, i de lande hvor nogle af disse unge indvandrere kommer fra, siger han.

Dramatisk politiordre

Midt under mødet blev det meddelt fra talerstolen, at politiet bad alle deltagerne om øjeblikkeligt at gå ind igennem porten til gården på Christiansborg på grund af disse unge, der var på vej fra Rådhuspladsen. På det tidspunkt var 16 af dem allerede blevet anholdt.
Politiet valgte tilsyneldende den nemme løsning ved at stoppe mødet og lukke deltagerne ud igennem Christiansborg.
– Derefter gav politiet nøje instrukser om ikke at gå med vores bannere eller israelske flag, når vi forlod Christiansborg. De havde også arrangeret busser til andre steder i byen, hvor man ikke kunne risikere at blive overfaldet, fortæller Jørgen Vium Olesen.

Kristne deltagere i fredsmødet bar et banner med teksten ’Vi elsker jøderne’ og ’Vi elsker Israel’. Men palæstinenseres protester fik politiet til at genne fredsmødets deltagere ind gennem porten til Christiansborg for at undgå uroligheder.
Kristne deltagere i fredsmødet bar et banner med teksten ’Vi elsker jøderne’ og ’Vi elsker Israel’. Men palæstinenseres protester fik politiet til at genne fredsmødets deltagere ind gennem porten til Christiansborg for at undgå uroligheder.
Ytringsfriheden i fare

Politiet fremgangsmåde var en nem løsning for politiet, men et nederlag for ytringsfriheden, mener Jørgen Vium.
– Det var volden, der løb af med sejren den aften i København. Hvis man blot hyler tilstrækkeligt, truer og råber ad fredelige mennesker, ja så får man held til at lukke munden på dem, der har andre meninger end én selv.
Var det ikke mødet på Rådhuspladsen, der skulle stoppes, der hvor volden kom fra? spørger han.
– Giver vi køb på retfærdigheden, for nemheds skyld? Er vi ved at indføre muslimske tilstande i Danmark, hvor anderledes troende og tænkende bliver chikaneret og forfulgt? siger Jørgen Vium.

Vi elsker palæstinensere – men ikke Hamas

– Danskerne har en stærk tradition for at vise jøderne kærlighed. Vi har netop fejret 70-året for oktober 1943, da danskerne stod sammen for at befri de danske landsmænd, jøderne, fra Hitlers gaskamre.
Også i dag står langt de fleste danskere sammen med jøderne og Israel, i deres og den fri verdens fælles kamp imod terrorismen, bl.a. fra Hamas i Gaza.
Vi elsker også palæstinenserne og har stor medfølelse med de familier, der har mistet én eller flere af deres kære, derfor håber vi meget, at Palæstinas befolkning i Gaza vil skille sig af med terrorbevægelsen Hamas, så terroren imod Israel kan stoppe. Det ville være fuldstændig uansvarligt og irationelt, hvis Israel hævede kontrollen med Gazas grænser, så længe Hamas opererer fra Gaza.
Ingen nation i verden ville acceptere at blive bombet med tusindvis af raketter uden at gå til modangreb og forsvare sig, slutter Jørgen Vium Olesen med uddrag fra det indlæg, som han ikke fik mulighed for at holde på fredsmødet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På Udfordringens hjemmeside kan man dagligt læse nye artikler om konflikten i Mellemøsten skrevet af
korrespondent Richard Oestermann i Jerusalem.