Nordmænd og svenskere evakueres fra Nord-Gaza

Hovedkvarteret for koordinering af regerings-aktiviteter i Gaza-striben har modtaget omkring 800 anmodninger om at evakuere udlændinge fra den nordlige del af området. Dette er nu blevet godkendt for et antal nordmænd, svenskere, amerikanere, rumænere, englændere, tyrkere og australiere.

Ifølge regerings-koordinatoren, generalmajor Yoac Mordekai, vil evakueringen begynde i dag.

En israelsk militær talsmand siger, at Hamas-ledere gemmer sig under store beboelsesejendomme og hospitaler.
– Vi er nu i en mere betydningsfuld fase, siger talsmanden. Vi har taget initiativet til at evakuere civilpersoner i Gaza, før vi intensiverer angrebene. Hamas-ledere bruger civile som forsvarsskjolde. Vi har hidtil brugt et minimum af vores styrke for at mindske civile tab.
Advarslen til civilpersonerne er fremsat for deres sikkerhed, siger talsmanden. De vil per telefon eller andre midler blive orienteret om, at terroristelementer opererer i deres område. Jeg er sikker på, at størstedelen vil forlade stedet. Derefter vil der blive mere betydningsfulde angreb.

Det nordlige Israel er på ny komet under beskydning. “Rød farve”-alarmsignalet hylede i Nahariya, Shlomi og Rosh Hanikra. For første gang siden begyndelsen af operationen “Protective Edge” (Beskytttende kant) er raketter faldet over åbne områder i det vestlige Galilæa. Ifølge en libanesisk sikkerhedskilde var alle tre raketter afskudt fra Libanon.
Hizbollah menes ikke at stå bag raket-afskydningen, men at den er udført af en jihadisisk eller palæstinensisk gruppe.

Det israelske militær reagerede med artilleriild mod området, hvorfra raketterne var blevet opsendt.

Psykologisk krigsførelse
En stor del af Israels befolkning fulgte i aftes med på TV, om Hamas ville gøre alvor af dets trussel om et massivt angreb på Tel Aviv kl. 21. Luftalarmen blev aktiveret lidt over dette tidspunkt, men der skete intet.

– Vi var parate, hvis man havde gjort alvor af truslen., siger talsmanden. Det var nok blot et led i en psykologisk krigsførelse.
Luftalarmens skingre lyd lød også i Jerusalem, såvel som i Betlehem og så langt borte som Dødehavet, men intet skete.

FN
FN´s sikkerhedsråd har slået til lyd for en israelsk-palæstinensisk våbenhvile og har udtrykt seriøs bekymring over velfærd og beskyttelse af civilpersoner på begge sider.
Det menes at Egypten og en anden arabisk nation, sandsynligvis Qatar, arbejder på et udkast til en våbenhvile-aftale.


Artiklen fortsætter efter annoncen: