Finn Hougaard måtte flygte fra ebola-smitte
Missionær Finn Hougaard fra missionsselskabet Promissio måtte rejse hjem efter i alt over 15 år i Liberia på grund af den kaotiske situation, som den frygtelige ebola-sygdom har skabt.
Finn Hougaard var i den forløbne uge omtalt i bl.a. Danmarks Radio, fordi han måtte rejse hjem fra Liberia på grund af smittefaren fra det nye udbrud af ebola. Sygdommen har allerede krævet 1.000 dødsofre og Liberia er erklæret i undtagelses-tilstand.
– Vi har gennem de sidste måneder hørt om, hvordan sygdommen har bredt sig og er kommet stadig tættere på Totota, hvor jeg bor, fortæller Finn Hougaard.
– Men i sidste uge besluttede landets præsident, Ellen Johnson Sirleaf, at alle skoler skulle lukke for at smitten ikke skulle spredes. Senere blev landet også erklæret i undtagelsestilstand.
Vi holdt et møde på den lutherske bibelskole, hvor jeg underviser, og kirken besluttede at sende de studerende hjem.
Nervøse studerende
Vi kunne godt mærke, at de alle var ved at blive nervøse.
Vi havde arrangeret det, så de vaskede deres hænder og albuer med klorvand. Jeg har selv haft en plastikspand med klorvand stående udenfor mit hus, så gæsterne kunne vaske hænder, inden de hilste på mig.
Smitten kan jo overføres fra en smittet blot ved fysisk kontakt eller gennem spyt.
Men i sidste uge sendte vi de studerende hjem. Vi gav dem rejsepenge og sagde til dem, at de gerne måtte blive til dagen derpå. Men straks, vi havde sluppet dem fri, rejste de hjem til deres landsbyer.
De ville hjem og sørge for, at man i landsbyerne også tog de samme forholdsregler med renlighed og disinfektion, fortæller Finn.
Stor smittefare
– Grunden til at sygdommen spredes så hurtigt i Liberia og nabolandene Sierra Leone og Guinea er bl.a., at befolkningen har meget fysisk kontakt.
Når de smittede dør, sker det ofte, at smitten føres videre, fordi de pårørende rører ved liget, ja i nogle tilfælde kaster sig over liget og fx råber: Hvorfor har du forladt mig?
Begravelser tager flere dage, hvor en masse mennesker opholder sig i det samme hus, og liget ligger frit fremme, mens man synger og beder, forklarer Finn. Han henviser til, at den første person, som bragte ebola-smitten til Libera fra Guinea døde og gav smitten videre til en pårørende, som derefter bragte smitten med til hovedstaden.
Frygt og panik
– Har du selv frygtet, at du var smittet?
– Jeg har da været bange for, at sygdommen også skulle komme til os. Vi har heldigvis ikke haft tilfælde af sygdommen i den by, hvor jeg bor, men i en by 60 km væk har der været dødsfald.
En kollega fra Indien er død af malaria og tyfus, måske fordi han ikke fik ordentlig behandling på sygehuset. Personalet er i mange tilfælde flygtet væk fra sygehusene af frygt for selv at blive smittet.
– Din familie har imens været i Danmark. Har de været bekymrede for dig?
– Ja, hele familien har været meget bekymret. Specielt min datter Rebekka, som er i syvende måned, fortæller Finn.
Hans hustru Inge rejste allerede i 2008 tilbage til Danmark på grund af stærkt nedsat hørelse og andre komplikationer. Finn valgte selv at fortsætte som underviser på bibelskolen og har været på hjemmebesøg ca. 4 gange årligt. Udover Rebekka har parret børnene Christina, som er sygeplejerske i Kolding, Benjamin, som er musiksekretær i Indre Mission, og Daniel, som er KFS-sekretær og hjælpepræst i Odder.
Nu er familien lykkelig genforenet, selv om det efter planen først var i marts næste år, at Finn skulle vende hjem. Han er dog fyldt 65 år.
– Jeg regner da med, at WHO og verdenssamfundet får ebolaen så meget under kontrol, at jeg kan vende tilbage igen – måske til oktober – og pakke og sige ordentligt farvel.
Langt missionsliv
Finn Hougaard er uddannet som teolog i Århus i 1980. Herefter rejste han og Inge ud som missionærer til Liberia fra 1981-87. Han blev så landssekretær i Indre Mission frem til 1990, hvor han blev missionssekretær i Dansk Ethiopermission (nu kaldet Promissio).
I 1999 blev han storbysekretær i København for Indre Mission frem til 2005, hvor Afrika igen kaldte på dem. Og her har Finn så været gennem de sidste 9 år.