Historier der sætter fri

s13_SavingMrBanksHistorien i Mary Poppins om en familie, der reddes fra at gå i stykker, har sin baggrund i den virkelige historie om en familie, der går i stykker.

Der er ikke meget Disney over Saving Mr. Banks. I stedet er det en fortælling om at gøre op med fortidens dæmoner, fortalt med finfølelse og usentimentalitet.

Saving Mr. Banks handler om den klassiske Disney-film Mary Poppins’ tilblivelse. Filmen starter i 1961, hvor Walt Disney (Tom Hanks) mødes med forfatterinden P. L. Travers (Emma Thompson) for at lokke hende til at skrive under på en aftale om at omdanne sin populære børnebog Mary Poppins til en spillefilm. Travers, en kvinde med sine meningers mod, er ikke meget for at overlade sit hjertebarn i hænderne på en mand, hun frygter vil forvandle hendes historie til meningsløst fnidder, men økonomisk krise truer, og hun lader sig modvillgt overtale til i det mindste at overveje ideen.

Bagom Mary Poppins

Undervejs som filmen skrider frem, får vi Travers’ egen historie, fortalt i flashbacks. Mest spændende er flashbacks’ene til 1905, hvor Travers’ far river sin familie op med rode for at forfølge en drøm. Faderens desillusion og tiltagende vanvid og moderen, der ikke er i stand til at beskytte sin familie mod at drukne i sin egen elendighed, dukker begge op som forfølgende skygger i Travers’ nutid. Der lægges ikke nogen fingre imellem i disse flashbacks af alkoholisme og sygdom, og som hun står der i 1961 mellem dansende pingviner og showbizz-folk med dollartegn i øjnene, forstår vi endelig, hvorfor hun skabte Mary Poppins, guvernanten der med sund fornuft og en smule magi reddede en familie fra at gå i stykker.

Hvad kunst også kan

Godt gemt bag facaden af nuttede Disney-animationer og en charmernde fortælling om, hvordan en klassisk film blev lavet, tackler Saving Mr. Banks den grundlæggende årsag til, at vi fortæller hinanden historier. Filmen handler teknisk set om, hvordan Walt Disney fik overbevist Travers om at lade ham filmatisere hendes roman, men den egentlige historie handler om, hvordan kunst kan hjælpe os til at overvinde livets skyggesider – og om ikke slå skyggerne helt tilbage, så i det mindste lade os glemme dem for en stund. Og det er et godt og vigtigt budskab.

Saving Mr. Banks (DVD)
128 min.