Sisyfos i Greenwich Village

s13_akbInsideLlewynDavisInside Llewyn Davis er en film, der som mange af Coen-brødrenes forrige film nok vil dele vandene. Som en sort satire med et stænk fransk Art House er det en skildring af en neurotisk kunstner på kanten af et sammenbrud.

Inside Llewyn Davis er en klassisk mærkværdig film fra Coen-brødrene, der også gav os mesterværker som Fargo og No Country for Old Men. Denne gang har de spolet tiden tilbage til 60’erne, hvor den selvforskyldt ulyksalige titelkarakter Llewyn trasker rundt i Greenwich Village i håbet om det store musikalske gennembrud. Llewyn var engang en del af en succesfuld duo, men hans tidligere partner begik selvmord, og han tilbringer nu sine nætter på fremmedes sofaer, afhængig af gamle venners velgørenhed og sympati. Llewyn selv er ikke just fyldt med sympati for andet end sin egen hjerte-smerte, og dette karaktertræk kombineret med hans selviscenesættelse er ved at koste ham både de sidste venner og hans chance for et comeback.

Kærlig satire over forgangen æra

Historien om det musikalske geni, der bliver misforstået af verden, er ikke nogen original idé, men Coen-brødrene vender den kliché på hovedet med Inside Llewyn Davis. Llewyn har evnerne, men talentet forbliver uforløst, for geniet forsøger som en anden Sisyfos nok at sætte gang i den svindende musikalske karriere, men ender gang på gang med at spænde ben for sig selv med sin egen ufølsomme adfærd. Man ender ikke med at heppe på Llewyn, for der ikke er meget at heppe på. Og det bringer en underlig form for koldblodighed til filmens kerne. Det betyder ikke, at det er en dårlig film, men det gør den langt sværere at forholde sig entydigt til, og filmen synes til tider lige så uforløst som Llewyn selv.
Så hvorfor bør man så se den? Fordi i hænderne på Coen-brødrene er selv en selvforskyldt elendig eksistens en interessant figur, og under filmen går en basgang af kærlig satire over en forgangen æra, som forvandler den til en historie, hvor helheden føles som mere end dens enkelte dele.
Filmen er i øvrigt ikke egnet for børn, da den tager fat på tunge emner som selvmord og abort.

Inside Llewyn Davis (DVD)
104 min.