Selvbedrag og jagten på nærhed

s13_HerHer en en kærlighedshistorie, der via et vanvittigt præmis formår at sige noget ægte om kærlighed i en digital, menneskefjendsk tidsalder.

Vi befinder os i Los Angeles i en udefinerbar, nær fremtid. Theodore Twombly (Joaquin Phoenix), en akavet og verdensfjern mand, hvis forståelse af andre mennesker synes at strække lige så langt som hans kiksede sans for mode, er i den sidste fase af sin skilsmisse. I et forsøg på at holde ensomheden fra døren køber han Samantha, et nyopfundet interaktivt styresystem til hans computer, der kontrolleres gennem samtaler mellem ejer og computer, og som udvikler sig, jo mere man taler til det. Theodore kaster sig ud i lange filosofiske diskussioner med Samantha, der viser sig at at have langt mere til fælles med ham end de mennesker, han møder i den virkelige verden, og snart kan han ikke skelne mellem virkelighed og den virtuelle verden.
Fra tid til anden dukker der videnskabelige undersøgelser op i medierne, der siger, at vi nu bruger mere tid på at interagere med vores computer, end vi gør med andre mennesker. Spike Jones’ film Her trækker den tanke til dens (u)naturlige endestation ved at fortælle kærlighedshistorien mellem en mand og hans computerprogram. Det lyder som starten på en science fiktion-film, men er i virkeligheden et underspillet drama om ensomhed og den grundlæggende menneskelige længsel efter at blive forstået, at blive set. Og vi forelsker os lige så meget i den kærlighedshistorie, der udspiller sig for øjnene af os, som Theodore forelsker sig i den virtuelle Samantha, hvilket er filmens stærkeste kort. For hvis vi kan bedrages til at føle for disse to figurer, er Theodores selvbedrag desto meget nemmere at forstå.

En af de bedste film længe

Hvad der gør Her så forjættende original er, at det er lige så meget en historie om selvbedrag og narcissisme på højeste niveau, som det er et traditionelt romantisk drama. Den satiriske streng spilles til fulde, men uden at miste den underliggende menneskelighed af syne. Her er en af de bedste film, jeg har set i lang tid, fordi den på trods af sin præmis skyder med skarpt på vores selvbedrag, selvoptagethed og jagt på den perfekte kærlighed. Det er en film, der minder os om, at nok er teknologi en vidunderlig ting, men vi er ingenting uden hinanden.

Her (Hende) (DVD) • 120 min.