Ny konservativ leder: Troen betyder noget

s2_søren pape42-årige Søren Pape Poulsen fra Bjerringbro er den nye partileder for Det konservative Folkeparti.

Nu skifter han borgmesterkontoret i Viborg ud med Christiansborg, og med i bagagen har han erfaring i at turde tale kristendom og kulturarv.
Vi møder ham lørdag hjemme i privaten efter et par travle dage. Her er stiligt og hyggeligt på samme tid, og han tager veloplagt imod til en snak om tro og værdier.

Danskerne er mere kristne end de tror

”Jeg tror, danskerne er mere kristne, end de tror, men vi skal ikke rate kristne. Det tilkommer ingen at bedømme og gøre sig til dommer. Når jeg bliver spurgt, hvor kristen jeg er, så stiller jeg gerne modspørgsmålet: I forhold til hvad? Troen betyder noget for mig.”
Han tænker sig om et øjeblik og stikker et smil:
”Dybt inde i mig selv er jeg overbevist om, at det er noget der er langt større end mig. Noget jeg finder stor styrke i.
Jeg tror ikke Gud går op i skolelukninger eller skat, men i mennesker. For mig at se er tro at bede Gud om at få styrke til dagligdagen uanset, hvem vi er. Troen bliver os givet. Jeg skal ikke spørge: What´s in it for me! Det er så rodfæstet i mig.

Engageret jyde

Søren Pape betegner sig selv som ”en ægte single, ikke gift og aldrig været det, ingen børn.”
Han er vokset op i landsbyen Vejerslev – som han selv udtrykker det: ”I trygge rammer på en mindre gård.” Efter en højere handelseksamen førte vejen videre frem mod en shippinguddannelse via Grundfos til Billund Lufthavn og et speditionsfirma i Århus. Kurser på Ribe seminarium kvalificerede ham til at undervise, og shippingassistenten blev lærer og ungdomsskoleinspektør i Bjerringbro.
Men så greb politikken ham. Og han nyder tydeligvis politiske udfordringer, når han uden landspolitisk erfaring takker ja til at være partileder, mens han venter på at blive valgt til Folketinget.

Ikke bare ord?

”Man kan ikke sidde bag tykke mure og vurdere, hvordan folk tænker. Jeg skal ud og tale med andre, og sådan har jeg altid gjort.”
Det gjorde Søren Pape fx også ved et sognemøde i Thorsø for nylig, hvor han pegede på betydningen af at tydeliggøre de kristne værdier i hverdagen – netop for at sikre et dansk samfund funderet på barmhjertighed, omsorg og kærlighed. Han bruger ikke kun ord. Han handler også ved at være med i holdningsbaseret arbejde.
Han har fx været med i menighedsrådet ved Bjerring Kirke og lokalbestyrelsesarbejde i KLF, Kirke & Medier.

Fællesskab og fædreland

Danmark er et land bygget på kristne værdier, og sådan har det været i mere end tusind år. Det behager Søren Pape:
”Nogle griner, når vi snakker om ”Gud, konge og fædreland”. Men for mig giver det mening.
Kristendommen har betydning. Dansk lovgivning er inspireret af den. Grundtvigs forenings Danmark er rundet af den. Og tanken om, at intet menneske er noget uden et fællesskab, synes jeg er rigtig.
Hver især er vi unikke og skabt forskelligt, men det er i samvær med andre, der sker noget.”
”Den kristne kulturarv blomster – fx når vi hjælper hinanden. Vi bærer alle på en vigtig arv, og vi skal turde tale kristendom og kulturarv i det offentlige rum.
Udviklingen skabes af mennesker, og ved at minde hinanden om kirken og dens budskab kan vi netop stoppe udviklingen, hvis den er forkert.
Det er ikke let, og det vil ikke ske i alle tilfælde, men uden tro og håb ændrer vi intet.”

Vil være sig selv

Om han selv ændrer sig på den nye post som partileder – det håber han ikke.
Respekten for andre ligger dybt i Søren Pape, og han ønsker at opføre sig ordentligt.
”Jeg påtager mig ikke en rolle. Jeg er mig selv – det er da bare så meget nemmere. Og hvis jeg bliver udfordret på det, tænker jeg på, hvad jeg er rundet af. Jeg vil gøre mig umage. Samtidig skal jeg leve. Naturligvis, og jeg vil hellere slå en skævert end være alt for kontrolleret.”
Han har ikke lyst til at være forudsigelig, men gerne beskeden og ydmyg. Derfor kan han nu fint træffe beslutninger og levere resultater, vurderer han.
Lige nu er han bare fyldt med spænding og forventning. Han er ny på Christiansborg, men ikke i politik. Så til dem, der tvivler på hans kapacitet, siger han: De skal nok blive klogere!

Sidste nyt: 
Tirsdag aften oplyste Søren Pape overfor DR, at han er homoseksuel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: