Våbenhvile -drøftelser i Cairo uden israelsk deltagelse

Mens Israels hovedstyrke er ved at blive trukket ud af Gaza-striben, er våbenhvile-drøftelser blevet indledt i Cairo – men uden israelsk deltagelse.

En israelsk diplomatisk kilde siger, at Israel ikke mener, at der er noget behov for israelsk medvirken, fordi “der er voksede forståelse i det internationale samfund for, at Hamas ikke er et seriøst parti, og at dets forsikringer er værdiløse”.

I Cairo ventes palæstinensiske forhandlere at ville fremlægge et dokument for egypterne med detaljer for palæstinensernes betingelser for en våbenhvile med Israel.

Israelske embedsmænd afviser at sige noget om, hvorvidt en israelsk delegation vil blive sendt til Cairo for at drøfte en våbenhvileaftale, og hvad Jerusalem mener om de betingelser, som den palæstinensiske delegation har forelagt for Egypten.
Ifølge disse kilder er Israel besluttet på at “handle i dets egne interesser, genstationere dets styrker og fortsætte med at forsvare sig”.

Det palæstinensiske dokument, udarbejdet af repræsentanter for Hamas, Fatah, Islamisk Jihad og andre palæstinensiske grupper, slår til lyd for en våbenhvile til gengæld for en omgående israelsk tilbagetrækning fra Gaza. Blandt de palæstinensiske krav er en ophævelse af blokaden, genåbning af grænseovergange og tilladelse til, at byggemateriale kommer ind i Gaza.
Hamas har lagt våbenhvileforslaget, delvis udarbejdet af Tyrkiet og Qatar, på bordet

Vladivostok
Statsminister Benyamin Netanyahu siger, at Hamas’ betingelser “herfra til Vladivostok” ikke vil blive imødekommet.

Den palæstinensiske delegation, som Fatah-leder Azzam al-Ahmed står i spidsen for, ankom til Cairo i lørdags. Dagen efter ankom Hamas og Islamisk Jihad-repræsentanter. En repræsentant for det amerikanske udenrigsministerium, Frank Lowenstein, og “Kvartet”-udsending Tony Blair er også kommet til Cairo for at deltage i drøftelserne om en våbenhvile.
Drøftelserne i Cairo er fokuseret på præsident Abdel Fattah al-Sisis initiativ til våbenhvilen, der blev accepteret af Israel, men afvist af Hamas – om en 48 timers våbenhvile efterfulgt af indirekte forhandlinger mellem Israel og Hamas om noget mere substantielt.

Imens er Israel ved at fuldende dets tilbagetrækning fra Gaza – samtidig med en international fordømmelse af Israels svære bombning af en FN-skole nær Rafah, hvorved mindst 10 palæstinensere blev dræbt og mange såredes.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tunneller
En militær talsmand siger, at israelske landstyrker har fuldendt arbejdet med at ødelægge grænse-overskridende terrortunneller.
To tunneller er blevet ødelagt i de sidste 24 timer, siger en militær talsmand
Samtidig oplyser koordinatoren for regeringsaktiviteter, generalmajor Yoad Mordekai, at der vil blive indledt en ny humanitær våbenhvile i Gaza-striben i syv timer i dag, begyndende kl. 10.
Våbenhvilen vi omfatte hele Gaza-striben, bortset fra det østlige Rafah-område, hvor der stadig er kampe.

I løbet af søndagen blev 119 raketter og mortergranater afskudt fra Gaza. Otte af missilerne blev opfanget af “Iron Dome”-missilforsvarssystemet.

Jerusalem
Politiet har arresteret 12 personer for at have deltaget i optøjer i Jerusalem i de sidste dage.
Siden den 3. juli har politiet arresteret 430 deltagere i optøjer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: