30 egyptiske soldater dræbt ved dødligste angreb i årtier

Ved et vel planlagt angreb mod en egyptiske militærstilling i Sinai blev 30 egyptiske soldater i går dræbt ved det mest dødelige angreb i årtier.

Ingen har påtaget sig ansvar, men det menes, at angrebet udførtes af Egyptens mest militante gruppe ved navn Ansar Beit al-Maqdis – “Jerusalems champions” – som tidligere har påtaget sig ansvaret for en række angreb mod egyptiske sikkerhedsstyrker.

Egyptisk militær har prøvet at bremse en bølge af islamiske ekstremisters voldshandlinger, siden omstyrtelsen af den islamiske præsident Mohammed Morsi.

Angrebet begyndte med en bilbombe aktiveret af en selvmordsangriber. Derefter fulgte raket-drevne granater mod en tank der medførte ammunition, hvorefter en anden eksplosion fandt sted. Bomber ved vejsiden, rettet mod militærforstærkninger, ramte to militærkøretøjer.

Siden var der sammenstød mellem egyptiske tropper og angriberne.

Angrebet fandt sted 15 km fra el-Arish i det nordlige Sinai i et område ved navn Karm el-Qawades.

Egyptens præsident Abdel-Fattah al-Sisi, der fældede Morsi i fjor, har haft et hastemøde med Det nationale Sikkerhedsråd og erklæret en tre dage lang sørgeperiode. Al-Sisi har tidligere sagt, at de militante gemmer sig i befolkede områder, og at det er svært for militæret at nedkæmpe dem.

På TV sås studieværter klædt i sort og med sorte bånd, mens der blev spillet patriotisk musik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En egyptisk kilde siger, at regeringen overvejer at fjerne beboere i små landsbyer i det nordlige Sinai, som betragtes som or de farligste militante bastioner, og erklære visse steder for lukkede militære områder.

Egyptens officielle nyhedsbureau MENA oplyser, at militærhelikoptere bragte de døde og sårede til hospitaler i Cairo.

Islamiske militante har været i kamp med sikkerhedsstyrker i Sinai i et årti, men voldshandlingerne øgedes efter Morsi fald i juli 2013. Angrebene bredte sig til andre dele af Egypten, og militante gik til angreb mod politi i Cairo og Nil-deltaet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ansar al-Maqdis viste i januar en video af dets mænd i færd med at nedskyde en militærhelikopter ved hjælp af et skulderholdt missil – et angreb, der dræbte alle fem besætningsmedlemmer og vakte bekymring om gruppens formåen.

Gruppen var oprindelig inspireret af el-Qaeda, men har i de sidste måneder vist samhørighed med udbrydergruppen ISIS, der kontrollerer store dele af Syrien og Irak. I januar gav gruppens leder, Abu Osama al-Masri, udtryk for hyldest til ISIS, og man har vist optagelser, der viser halshugning af mænd beskyldt for angiveri.

Egypten har en lang historie for islamisk krigeriskhed. Tidligere præsident Anwar Sadat blev myrdet af islamiske militante i 1981, og ekstremister har udført en bølge af angreb mod sikkerhedsstyrker, kristne og vestlige turister i løbet af 1990’erne.