Harry Wiig Andersen hyldet i Jerusalem efter 100 besøg

En af Norges store mænd, Harry Wiig Andersen, er i går blevet hyldet i Jerusalem for sin indsats for Israel, som han nu har besøgt 100 gange – en rekord der bliver svær at slå.

Det skete ved en festlig sammenkomst på Dan Hotel på Socopusbjerget, og der var hyldest fra Jerusalems borgmester Nir Barkat, den norske ambassade og et stort antal nordmænd, der er kommet hertil for at deltage i den jødiske Løvhyttefest.

Ambassaderåd Henrik Width talte på vegne af det officielle Norge, da han bl.a. sagde:
– Norge støtter en to stats-løsning og vil fortsat gøre det, men vi tror ikke på boycot eller isolation.

Den norske diplomat gratulerede jubilaren med at have arrangeret 100 rejser fra Norge til Det hellige Land.
– Du har vist hengivenhed og viljestyrke, en udholdenhed hos en person, der ikke giver op, sagde Width. Få har gjort mere for at fremme forståelse af Israel i Norge. Jeg ved ikke, hvor mange tusinder af rejsende du har skaffet.

Width fortsatte:
– Norge og Israel er begge lysende demokratier og vores lande har haft nære relationer siden staten Israels oprettelse i 1948. Og det er værd at omtale, at Norge var et af de første lande, der anerkendte Israel.

Oliefonden

Ambassaderåd Width kom ind på den norske globale pensionsfond – den såkaldte oliefond – og sagde, at den har investeret 8 milliarder shekler i Israel, i selskaber som Teva og i israelske regeringsobligationer.
– Vi ser ikke ens på alle anliggender – og saadan skal det være mellem venner, sagde han. Vores uoverensstemmelse med anliggender som fortolkning af international lov må ikke overskygge vores lange historie af gensidigt venskab og samarbejde. Norge har altid været en forkæmper for dialog, åbenhed og forståelse.

Direkte henvendt til Harry Wiig Andersen sagde Width:
– Din mission – hvis jeg må bruge et religøst udtryk – er at skabe interesse ved information, lade folk og især unge lære, blive informerede og træffe deres egen beslutning baseret på viden, ikke forlydender, rygter eller andres vurdering.

Width sluttede:
– Israel er et fantastisk land – dets folk af jøder, arabere og beduiner er en spændende blanding af kulturer fra forskellige hjørner af verden. Naturen er forbløffende, maden fantastisk og historien overvældende. Så mange steder at besøge og se, steder som de fleste af os har hørt og læst om. Tak til dig, Harry, for at tusinder af nordmænd har oplevet dette på førstehånd. Tak fordi du har bragt vores to lande endnu nærmere hinanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: