Nobelpris til franskmand med jødiske rødder

En fransk forfatter, Parick Modiano, med jødiske rødder, har vundet dette års Nobelpris i litteratur.

Gennemgående temaer i hans litterære værker er jødiskhed, den nazistiske besættelse og tab af identitet.

Modiano, der er født to måneder efter afslutningen af den anden verdenskrig, er meget influeret af sin italiensk-jødiske far. Han betegnes som en “vore dages Marcel Proust”.

Det svenske akademi gav ham prisen på 8 millioner svenske kronor for “hans hukommelses-kunst med at beskrive de mest uforståelige menneskelige skæbner”.

Den 69-årige Modiano, hvis novelle “Missing Persons” vandt Goncourt-prise i 1978, er født i en vestlig forstad til Paris. Hans italiensk-jødiske far mødte hans mor, en belgisk skuespiller, under besættelsen af Paris,og hans første leveår influerer stærkt på hans skrivekunst.

Hans gennembrud kom ved en ven af hans mor, den franske forfatter Raymond Queneau, som introducerede ham til Gallimard Forlaget, da han var i 20-års-alderen. Han lever i Paris og er kendt for at undgå medierne. Han giver sjældent interviews. I 2012 vandt han den østrigske stats pris for europæisk litteratur.

Modiano har offentliggjort over 40 værker på fransk, hvoraf nogle er blevet oversat til engelsk, herunder “Ring of Roads”, “Villa Triste”, “A Trace of Malice” og “Honeymoon”.

Han har også skrevet børnebøger og filmmanuskripter og lavede i 1974 spillefilmen “Lacombe, Lucien” sammen med Louis Malle. I 2000 var han medlem af juryen i Cannes Filmfestivalen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sekretæren for Det svenske Akademi, Peter Englund, siger, at: “Modianos bøger taler til hinanden – de giver et ekko af hinanden”.

Sidste års Nobelpris i litteratur gik til den canadiske skribent, Alice Munro, for hendes “short stories”.