Krigen i Syrien kryber nærmere Israels rolige grænse

Under denne overskrift bringer bladet “New York Times” i dag en analytisk forsideartikel, skrevet af Jodi Rudoren, fra kibbutz Ein Zivan på Golan-højderne.

Efter fire årtier som Israels roligste grænse opfattes Golan-højderne nu af nogle sagkyndige som Israels mest sårbare og uforudsigelige grænse, hedder det i artiklen.

– Syriske oprørere allierede med al Qaeda har erobret grænselandsbyer, ligesom det er sket ved  Kuneitra-overgangen nær kibbutz Ein Zivan, og kampene i Syrien er nået til den befæstede grænse i de sidste uger, skriver Jodi Rudoren. FN-styrker har  afpatruljeret den afmilitariserede zone og  har for størstedelens vedkommende rømmet deres poster. For kort tid siden nedskød Israel et syrisk kampfly, der var kommet ind i dets luftrum.

Mens  USA-ledede luftangreb rammer ISIS-mål, afventer bekymrede israelere, hvad der forekommer som en uundgåelig optrapning nær eller på deres område. Ved slutningen af 2013 stationerede israelsk militær endnu en division konfronteret med den voksende trussel. Nu er der vanskeligheder for turismen og folks nerver er på højkant.

En kilde i den nye division siger:
– Den største bekymring er, hvordan Israels 1974 våbenhvileaftale med Syrien vil kunne opretholdes, når der ikke er noget suverænt militær på den anden side. Stillet over for en ny form for trussel, nemlig terror og truslen fra islamiske ekstremister, må vi overveje en ny planlægning. Selv en fejltagelse – et vildfarent skud – kan medføre en storbrand.

Udi Arnon, der har været medlem af Ein Zivan siden 1972, siger:
– Dette er et sindssygt paradoks. Her er en stor mur. På den anden side af grænsen kæmper de og dræber hinanden, og på vores side er der blomster og fugle, og børnene kan le. Men jeg kan ikke sove roligt.

Israel erobrede Golan-højderne, et strategisk vigtigt plateau med frodige højder, fra Syrien i 1967. Efter krigen i 1973 leverede Israel et mindre område tilbage, og der blev oprettet en FN-afpatruljeret zone. Teknisk forblev Israel og Syrien i krig. Store dele af verden anerkender ikke Israels annektering i 1981.

I de sidse 20 år er den jødiske befolkning i området blevet fordoblet til 30.000. Størstedelen af dem er ikke kommet af ideologiske årsager, men efter en finansiel tilskyndelse. De er kommet til overvældende landskaber og landlig ro.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I stedet for stilhed hører man nu lyden af uafbrudt beskydning på den anden side.