Israel reprimanderer Sverige for anerkendelse af “Palæstina”

Det israelske udenrigsministerium har indkaldt Sveriges ambassadør til en reprimande for anerkendelse af “Palæstina”.

Sverige er det første EU-land, der har besluttet at anerkende en palæstinensisk stat, og i Israel frygtes det, at dette vil udløse en “snebold-effekt” ude i verden.

USA har givet udtryk for utilfredshed med den svenske regerings beslutning. Det amerikanske udenrigsministeriums talskvinde Jen Psaki, betegnede den svenske anerkendelse som “forhastet” og siger, at “processen må udarbejdes gennem parterne”.

Det var den nye svenske statsminister, Stefan Lofven, der meddelte, at Sveriges ville anerkende en palæstinensisk stat. Den svenske socialdemokratiske leder sagde i en tale til svenske politikere, at den israelsk-palæstinensiske konflikt kun kan løses ved en to-stats ordning, der kræver “gensidig anerkendelse og vilje fra begge sider til at sameksistere fredeligt”.

Udenrigsminister Avigdor Lieberman fremsatte en udtalelse, hvori det hedder, at den svenske statsminister snarere end at tale om Israel og palæstinenserne skulle have fokuseret på mere presserende anliggender i Mellemøsten som de daglige massemyrderier i Syrien, Irak og andre lande i regionen.

Fra israelsk hold siges det, at den svenske anerkendelse var tiltænkt “den hjemlige politiske situation”, idet 6 procent af Sveriges befolkning er muslimer, og at mange af dem har valgt at bringe det socialdemokratise parti til magten.

Den palæstinensiske udenrigsminister, Riad Malki, hilste Lofvens udtalelse velkommen og opfordrede andre EU-lande til at følge efter.

Den israelske avis “Yediot Aharonot” skriver, at den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, har truet Israel med sanktioner, hvis det ikke opnår en aftale med Hamas, ophæver blokaden af Gaza og gør en ende på bosættelses-byggeri.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel reagerede på dette ved at udtale:
– Den danske minister tager fejl og forstår ikke situationen.