Sveriges ambassadør: “Vi ønsker gode forbindelser med Israel”

Det svensk-israelske forhold blev til en diplomatisk kris., da Sveriges statsminister, Stefan Lofven, meddelte, at Sverige ville anerkende en palæstinensisk stat. Israel svarede med at indkalde den svenske ambassadør, Carl Magnus, til udenrigsministeriet til en reprimande for dette.

Den israelske avis, “Yediot Aharonot”, har nu interviewet Sveriges ambassadør i Israel og spurgt, hvorfor Lofven var så ivrig med at anerkende et Palæstina.

– Jeg tror, at kommentarerne blev misforståede. Vi ønsker, hvad der er bedst for Israel og Palæstina, siger Magnus. Lofvens udtalelse blev misforstået, og det er unfair.

Den svenske ambassade i Tel Aviv mildnede Sveriges stilling vedrørende en palæstinensisk stat ved at udtale, at Sverige går ind for fredsforhandlinger fremfor en ensidig anerkendelse af en palæstinensisk stat

Den israelske statsminister Benyamin Netanyahu reagerede på den svenske anerkendelse ved at sige, at ensidige skridt modsiger tidligere aftaler og ikke bidrager til fred – det gør snarere afstanden større.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, siger, at den svenske bekendtgørelse er “stor og værdig”, og at han håber, at andre lande ville følge efter.

Ambassadør Magnus, som tager undervisning i det hebraiske sprog, sagde:
– Rapporterne i Israel ignorerer dette anliggendes sande dybde og kompleksitet såvel som det større billede, og det glæder mig, at jeg har en chance for at forklare den fulde betydning.

Magnus afviste at udtale sig om han tror, at Lofvens kommentarer var fremsat for at tilfredsstille Sveriges muslimske vælgere, men han sagde, at Sverige havde Israels interesser på hjerte.
– Vi ønsker en løsning, der er god for begge sider, sagde han. Vi er ikke de første. Over 130 nationer har allerede anerkendt Palæstina, og nogle af dem er EU-medlemmer, så vi er ikke engang de første i EU. der gør dette.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I interviewet blev Magnus spurgt, hvorfor Lofven havde valgt at ignorere de horrible massakrer i Syrien og ISIS ‘ brutalitet, men havde fokuseret på en palæstinensik stat. Til dette svarede han:
– Vi slutter os til Israels bekymring over, hvad der sker i Syrien. Jeg har tidligere været ambassadør i Irak og har erfaring om regionen. Sverige arbejder med andre lande på at håndtere udfordringerne, der omfatter humanitær hjælp.

Formanden for det israelske arbejderparti, Isaac Herzog, har talt med Lofven og Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström. De sagde til ham, at Stockholm vil anerkende en palæstinensisk stat, fordi der et led i det socialdemokratiske partiprogram.
De bemærkede imidlertid, at der ikke var sat nogen dato for anerkendelsen, og at Sverige ønsker en dialog med Israel om emnet.